Subota, 13.08.2016.

21:57

Jovanović o Dačiću: Zbog onih koji se peru tapkamo u mestu

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je da su političari koji pokušavaju da opravdaju svoju ulogu u tragičnoj politici razlog tapkanja u mestu.

Izvor: Beta

Jovanović o Dačiću: Zbog onih koji se peru tapkamo u mestu
Foto: Tanjug

Tim rečima Jovanović je oštro je kritikovao izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

"Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih ne samo da su razlog konstantnog tapkanja u mestu i nemogućnosti pravih promena u društvu nego i glavni katalizator konstantnog podgrevanja sukoba u regionu", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi pod naslovom "Ne smemo davati legitimitet ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije".

On je dodao da "u svim zemljama bivše Jugoslavije postoje ljudi koji žive od malignog nacionalizma i veličanja zločina".

"U istoj meri u kojoj smo spremni da prepoznamo zlo koje sa sobom nosi proustaško divljanje u Hrvatskoj, ekstremizam u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, spremni smo da okrećemo glavu pred tragičnim greškama iz naše prošlosti i davanje legitimiteta ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše istorije", rekao je lider LDP.

Dačić je ranije izjavio da je Haški tribunal presudom bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

U toj presudi navodi se, kako su preneli beogradski mediji, da nije bilo dovoljno dokaza da je bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević bio saglasan sa stvaranjme etnički čiste teritorije.

Nešto slično kao Dačić izjavio je ranije i ministar rada Aleksandar Vulin koji je istakao da je sud u Hagu "potvrdio ispravnost politike" bivšeg predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

"Haški tribunal dobije zadatak da nas pomiri, zemlje u regionu, da nas stavi u jednu ravan. To nije uspeo. E pa kada takav tribunal prizna da Milošević nije učestvovao u organizovanom zločinačkom poduhvatu onda je jasno da je Srbija bila u pravu", rekao je Vulin.

LDP je reagovao i na tu izjavu ministra Vulina rečima da je upravo to izraz dezorijentacije društva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: