Papa pao tokom mise VIDEO

Papa Franja se sapleo i pao tokom velike mise u Čenstohovoj gde nastavlja svoju posetu Poljskoj, a svetske agencije su objavile i snimak.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.07.2016.

11:37

Papa pao tokom mise VIDEO
Foto: Tanjug

Papi su drugi sveštenici pomogli da ustane, posle čega je nastavio da služi misu. Kako je rekao njegov službeni fotograf, poglavar Rimokatoličke crkve se nije povredio.

Papi se nezgoda dogodila tokom prve posete Poljskoj, među čijim je pretežno katoličkim stanovništvom još živo sećanje na poljskog papu Jovana Pavla II.

Papina poseta traje pet dana, a on će posetiti neke od najznačajnijih katoličkih crkvi, razgovarati sa mladim katolicima i obići Aušvic.

Tokom mise, papa je upozorio svet na opasnost i tragično ljudsko iskušenje koje pokušava da se uvuče u ceo život i svet - čežnju da se ima vlast, veličina i slava.

"Čežnja da se ima vlast, veličina i slava je tragično ljudska stvar i veliko iskušenje koje nastoji da se uvuče svuda. Davati sebe drugima, eliminišući udaljenost, ostati mali i konkretnim ispunjavati svakodnevicu, to je suptilno božansko", rekao je papa Franja.

Papa Franja je podsetio je da objavu Boga nije pratio nikakav trijumfalni silazak medju ljude, niti rešavanje političkih pitanja brojnih naroda prod vladavinom Rimske imperije već jednostavnost, jedno prosto čudo u anonimnoj mladoj porodici.

"Mali govore njegovim jezikom, jezikom pokorne ljubavi koja oslobadja. Zato Bog poziva ljude proste i spremne da govore u njegovo ime, njima poverava da objave njegovo ime i tajne njegovog srca", kazao je papa Franja.

Za Rimokatoličku crkvu po papinim rečima obaveza je da osluškuje, angažuje se, bude bliska ljudima i da deli njihovu radost i napore.

"Bog ne želi da ga se plaše kao dalekog vladara, ne želi da boravi na prestolu na nebu ili u udžbenicima istorije, već želi da sidje u naša svakodnevna zbivanja da ide zajedno sa nama", rekao je papa.

Na misi se okupilo preko 500.000 vernika i mladih sa Svetskih dana katoličke omladine koji se održavaju od 26. do 31. jula u Krakovu i Poljaka katolika iz svih krajeva zemlje a misi prisustvuje i poljski državni vrh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: