"Pad vlade u HR? Ne sećam se da je to ikada igde bilo"

Hrvatska vlada je pala, premijer Tihomir Orešković je opozvan u Saboru, a novinar RTL Boris Mišević za vesti B92 kaže da je situacija neobična i dramatična.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2016.

20:08

„Ne sećam se da se ikada ovo dogodilo. Najveći deo vlasti i opozicije srušio je premijera. Vlast je srušila svog premijera“, navodi Mišević.

Kako kaže, u Hrvatskoj je na vlasti bila eksperimentalna politička konstrukcija, a HDZ i Most su na mesto premijera postavili Oreškovića – čoveka iz privatnog sektora.

„Neko vreme je to funkcionisalo... Međutim, vlada je pala jer je Orešković želeo da njegov potpredsednik Karamarko odstupi od sukoba interesa. Taj sukob interesa je juče utvrđen u Saboru i HDZ se okrenuo protiv svog premijera“, ističe Mišević.

Osim toga, Milanović i njegova SDP su takođe bili za opoziv.

Sada se postavlja pitanje šta sledi i koja je opcija realna – prekomponovanje vlade ili novi izbori?

„Sad počinje ta strategija. HDZ želi da nastavi da vlada, ali za to im treba 76 ruku. Izgubili su sada Most, a ni SDP ni HDZ ne mogu da vladaju bez njih. Moje lično mišljenje je da prekomponovanje nije realno“, kaže novinar RTL-a za B92.

Prema njegovim rečima, sada slede nove konsultacije sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, HDZ će pokušati da skupi tih 76 glasova, a SDP i Most žele nove izbore.

Takođe, SDP trenutno ima nešto bolji rejting od HDZ, zaključuje Mišević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: