Ništa od sabora? Ruska crkva: Ostali neće? Nećemo ni mi

Ruska pravoslavna crkva predložila je odlaganje istorijskog Sabora svih pravoslavnih crkava koji je najavljen za kraj juna na Kritu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.06.2016.

18:37

Ništa od sabora? Ruska crkva: Ostali neće? Nećemo ni mi
Foto: Tanjug

Predstavnik Moskovske patrijaršilje, episkop Ilarion rekao je da Rusija neće učestvovati na Saboru ako druge pravoslavne crkve odustaju od okupljanja, predloživši da sastanak bude odložen.

Kako je ranije najavljeno, početak jednonedeljnog Sabora pravoslavnih crkava zakazan je za nedelju 19. jun na ostrvu Krit, a na tom skupu bi se okupili svi pravoslavni lideri prvi put u više od hiljadu godina.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je po rangu "prvi među jednakima", izrazio je nadu početkom juna da bi sastanak lidera 14 nezavisnih pravoslavnih crkava na ostrvu Krit mogao da unapredi jedinstvo crkava koje imaju više od 300 miliona vernika širom sveta.

Sinod Bugarske pravoslavne crkve otkazao je učešće na skupu. Jedan od razloga za povlačenje je, kako se navodi, "odsustvo važnih tema na dnevnom redu".

Istu odluku donela je i Antiohijska crkva.

Srpska pravoslavna crkva se u četvrtak obratila poglavaru Carigradske pravoslavne crkve, navodeći da "ima teškoće“ u vezi s učestvovanjem u Svepravoslavnom saboru i zamolila ga da skup odloži na neko vreme, a da u međuvremenu organizuje međupravoslavno savetovanje.

U pismu koje je u ime Sinoda SPC patrijarh Irinej uputio patrijarhu Vartolomeju navodi se da SPC "oseća teškoću" da učestvuje na tom Saboru, pa se njegovo odlaganje predlaže na neko vreme, dok se ne postigne konsenzus crkava, odnosno dok ne budu uklonjene nesuglasice i dok se ne postigne jedinstvo po mnogim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: