Krim: Tatari diskretno o 72 godine deportacije u Sibir

Krimski Tatari diskretno su obeležili 72 godine od deportacije u Sibir na kraju Drugog svetskog rata.

Izvor: B92

Sreda, 18.05.2016.

19:36

Krim: Tatari diskretno o 72 godine deportacije u Sibir
Foto: GettyImages

Pošto je Rusija u martu 2014. godine pripojila poluostrvo Krim, do tada u sastavu Ukrajine, Tatari ne organizuju više tradicionalna okupljanja u centru Simferopolja, glavnog grada Krima.

"Ne vredi da podnosimo zahtev za održavanje skupa, jer znamo da će biti pronađen neki izgovor da se ne dobije dozvola", izjavio je lider Tatara Mustafa Džemilev u Kijevu, kome su ruske vlasti zabranile ulazak na Krim.

Krimski Tatari su komemoraciju obeležili minutom ćutanja ispred spomenika izgrađenog u znak pošte deportovanim Tatarima.Tatari, uglavnom muslimani, kolektivno su deportovani sa Krima u Sibir 1944. godine zbog masovne saradnje s nemačkim nacističkim okupatorima u Drugom svetskom ratu.

Za tri dana tada je proterano više od 190.000 krimskih Tatara.

Tatari su počeli da se vraćaju na Krim tek krajem 1980-ih, s raspadom Sovjetskog Saveza. To stanovništvo brzo raste u poređenju sa ostarelim ruskim stanovništvom, a integracija Tatara je dugoročan problem Kremlja.

Krimski Tatari su pre dve godine bojkotovali referendum o nezavisnosti Krima i potom pripajanju Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: