Novi protesti i blokade širom Francuske zbog zakona o radu

Blokiran je saobraćaj širom zemlje, a sedam francuskih sindikata pozvalo je na štrajk zbog predloženih izmena zakona o radu.

Izvor: B92

Utorak, 17.05.2016.

10:18

Novi protesti i blokade širom Francuske zbog zakona o radu
Foto: Tanjug

Protesti će početi u 14.00 sati u Parizu, dok su kamiondžije još tokom noći stupili u štrajk. Među sindikatima su Pariska saobraćajna mreža (RATP), Francuska železnica (SNCF) i vozači kamiona, a najavljeni su i poremećaji u vazdušnom saobraćaju, pošto se štrajku pridružuju i sindikati pariskih aerodroma.

Francuska železnica je pozvala putnike da, ukoliko su u mogućnosti, odlože ili otkažu putovanja, a za sutra najavljuje poremećaje.

Grad Avr u Normandiji, koji francuski list "Figaro" opisuje kao "mrtav grad", paralisan je još od 06.00 sati, kada je oko 3.000 demonstranata blokiralo njegove lučne i industrijske zone, postaviši petnaestak blokada.

U oblasti Pariza, više autobuskih linija biće izmenjeno, a neke stanice metroa biće zatvorene počev od 11.00 sati.

Puteve su na više mesta u zemlji u znak protesta blokirali i vozači kamiona.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas demonstrantima da neće ustuknuti kad je reč o predlogu zakona o radu koji nedeljama izaziva ulične proteste i koji je doveo do glasanja o poverenju vladi.

"Neću popustiti", istakao je Oland u intervjuu za francuski Radio Erop1 i obećao čvršću akciju protiv onih koji prave nerede infiltrirajući se među ulične demonstrante i ulazeći u sukob sa policijom.

Francuska se suočava sa celonedeljnim štrajkovima zbog reforme tržišta rada za koju vlada kaže da će to rigidno tržište učiniti fleksibilnijim, ali za koju protivnici izmena tvrde da će podriti sigurnost zaposlenih, navodi AFP.

Najavljene izmene zakona o radu, koje predvidjaju lakše zapošljavanje, ali i otpuštanje ljudi, podelile su Socijalističku partiju i dodatno srozale ionako lošu reputaciju koju medju Francuzima ima Oland, najnepopularniji francuski predsednik ikada, kako pokazuju ankete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: