Balkan deo šire šahovske table, zavisi od spoljnih faktora

EU je uticajan faktor na ovim prostorima, ali tu su i SAD i Rusija. Balkan je deo šire šahovske table i rešenje kriza zavisi od međunarodnih faktora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.05.2016.

23:05

Balkan deo šire šahovske table, zavisi od spoljnih faktora

To je za B92 izjavio politički komentator Dejan Vuk Stanković.

U specijalnoj emisiji "Region danas" na TV B92 Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku kaže da je Srbija, posebno vezano za proteste u Banjaluci, pokazala rešenost da bude konstruktivan akter.

"Srbija je na jedan proaktivan način učestvovala u smirivanju situacije. Takva je i po pitanju Crne Gore, Makedonije i celog Zapadnog Balkana". rekao je on.

Politički komentator Dejan Vuk Stanković rekao je da su svuda izvori nestabilnosti i različiti i slični.

"Makedonija je ekstremno nestabilno područje, tu imamo i etnički konflikt i politički konflikt unutar Makedonaca. U RS imamo situaciju da ovo nije nešto novo jer su te podele duboke. Odjek je novi jer se ta netrpeljivost prenela na ulice. Dobro je da nije bilo nekih incidenata na protestima. Mi kao Srbija smo naše političke tenzije rešili. Politika se shvata kao natezanje konopca i teško je u takvoj situaciji očekivati rešenje. Ono bi bilo da svi podnesu ostavke i dođe do izbora. Za RS bi bilo najbolje da se oni dogovore. U Crnoj Gori će izbori rešiti stvar. U Makedoniji je sukob mnogo dublji i biće potrebno da se nađe strani igrač koji će uticati na sve aktere", kazao je Vuk Stanković.

"Makedonija ne može da nastavi svoj proces napredovanja u evroatlanskim integracijama dok ne razreši spor sa Grčkom oko imena. To smanjuje manevarski prostor za uticaj Brisela. Makedonija nema uslova da ide dalje, jer će Grčka svaki put moći da stavi veto", dodao je on.

"Ne verujem da je Amerika uključena u sve ovo što se dešava. U Banjaluci je bila jedna obična borba za vlast. Evidentno je da je to samo borba na vlast. Svako ko dođe na vlast oni koji nisu na vlasti uvek govore da oni nisu demokratski došli na vlast. U interesu je BIH da opozicija i vlast u RS sednu i dogovore se. Slično je i u Crnoj Gori i u Makedoniji jer su političari napravili svoje države i mi ne možemo ići napred dok ne otvorimo fabrike... Političari u prvi plan stavljaju da je politički sukob, neki će reći da je etnički sukob, a najgori je ovaj ekonomski“, rekao je novinar Mato Đaković iz BiH.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže da na Kosovu nije po sredi sukob vlasti i opozicije kada je reč o Specijalnom sudu jer je Kosovo pokazalo volju da se suočava sa međunarodnom pravdom.

"Sukob opozicije i vlasti na Kosovu postoji kada je reč o demarkaciji sa Crnom Gorom i kada je reč o dijalogu u Briselu. Opozicija smatra da je vlast tu slaba i da je treba kritikovati", rekao je Šeholi.

"Dijalog u Briselu više nije vredan da se ovako nastavi jer su obe delegacije iscrpljene i nemaju šta da daju i treba da se donese jedan sporazum obavezujući za obe strane. ZSO će sigurno biti formirana. Tači je najavio da će se formirati komisija koja će raditi na stvaranju ZSO. Makedonija je posebna priča. Sve zemlje u regiji bi trebalo da pomognu da Makedonija preboli te boginje demokratije", zaključio je on.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac kaže povodom krize u Hrvatskoj da niko ne isključuje izbore i "to je više manje izlaz za ovo stanje u kome se Hrvatska nalazi".

"Evropska unija je i sama u teškoćama i prolazi ozbiljnu krizu – ekonomsku i ona je zbog toga stavila u zapećak svoj deo političkog delovanja. Pitanja kao što je kriza u Hrvatskoj koja traje tri godine tek je nedavno počela da privlači pažnju evropske javnosti i ukoliko se nastavi postaće tema vodećih evropskih institucija", rekao je on.

Kada je reč o zahlađenju odnosa Hrvatske i Srbije zbog blokiranja Srbije u pregovorima sa EU, Pupovac kaže:

"EU pruža priliku zemljama da se pokušaju same dogovoriti i nema sumnje da će ona naći mehanizme po pitanju Srbije i Hrvatske, kao i da će se SAD umešati. Posledice blokade Hrvatske pri otvaranju poglavlja Srbije i u našoj javnosti su poprilično vidljive", rekao je on. Govoreći o rešenjima kriza, analitičari iz celog regiona najviše su spominjali uticaj Evropske unije.

Analitičar iz Skoplja smatra i da je kriza u njegovoj zemlji posledica zastoja evrointegracija u regionu i da će status kvo dodatno zakoplikovati odnose.

Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku smatra da EU ima kapacitet da kroz diplomatske aktivnosti utiče na situaciju u Makedoniji ali i u ostalim kriznim područjima.

Politički komentator Dejan Vuk Stanković se slaže da je Evropska unija uticajan faktor na ovim prostorima ali dodaje da nije jedini.

"Tu su i SAD i Rusija. Balkan je deo jedne šire šahovske table. Zavisi ko će od međunarodnih faktora imati najjači uticaj. Ako ostane ono što je upisano, a to su evrointegracije, možemo da očekujemo mogućnost da se stvari poboljšaju, pod pretpostavkog da se EU unutar sebe oporavi. Ali to nije jedini scenario", naveo je on, dodavši da u trenutku kada je region prepušten sam sebi, svi deficiti su isplivali na površinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: