Vulin: Rukovodstvo Hrvatske javno izabralo ustašku stranu

Ministar Vulin ocenio je da je rukovodstvo Hrvatske polaganjem venca na grob streljanim ustašama u Blajburgu "bespovratno i javno izabralo stranu - ustašku".

Izvor: B92

Subota, 14.05.2016.

19:30

Default images
Foto: Beta, arhiva

Aleksandar Vulin je zatražio od svetske javnosti i EU, pre svih, da se izjasni o politici svoje članice i da Srbima, Jevrejima i Romima, potomcima poklanih jasenovackih žrtava, kaže da li će kazniti i zaustaviti vređanje žrtava.

''Licemerna igra je završena, neiskreni obilazak jasenovačkih humki bio je samo opravdanje hrvatskog rukovodstva za iskrenu žalost na grobovima krvoloka i zločinaca'', istakao je Vulin u pisanoj izjavi Tanjugu.

On je upozorio ''da se ne mogu izjednačiti i pomiriti zaklana jasenovacka deca i oni koji su ih klali", da se ne može odati pošta ustaškim zločincima, a istovremeno ne odobravati ustaški zločini.

"Ne može se slaviti ustaštvo, a ne biti ustaša'', istakao je Vulin.

Nijedno zaklano jasenovačko dete nije bilo krivo, kao što nijedan streljani ustaša nije bio nevin, smatra Vulin i dodaje da je onaj ko to neće da prizna i kaže, "kriv prema poklanoj deci kao i oni koji su ih klali".

''U drzavi u kojoj ima opravdanja za državnu ceremoniju na ustaškim grobovima ne može biti mesta za sećanje na njihove žrtve. Gde ima mesta za mrtve ustaše, nema i mesta za žive Srbe'', rekao je Vulin.

Hrvatska je danas obeležila 71. godišnjicu "Blajburške tragedije", kako u toj zemlju nazivaju stradanja zarobljenih pripadnika vojnih formaciija Nezavisne države Hrvatske iz Drugog svetskog rata.

Glavna komemoracija održana je na Blajburškom polju, u Austriji, gde je služena misa koju je direktno prenosila hrvatska državna televizija.

Delegacija hrvatskog Sabora i Vlade, predvođena predsednikom parlamenta Željkom Rajnerom i prvim potpredsednikom Vlade Tomislavom Karamarkom, položila je jutros venac kod spomenika i grobnice žrtava u Teznom, kod Maribora, saopštila je hrvatska Vlada na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: