"Rupa u zakonu": Mala matura ponovo po kafanama

Roditelji osmaka biraju da se proslave kraja osnovnog školovanja održavaju u restoranima i hotelima. Pronalaze rupu u zakonu koji zabranjuje slavlje izvan škole

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

22:58

Foto: Gettyimages

Proslava male mature sve više se iz škola vraća u kafane iako je Ministarstvo prosvete prvo slalo preporuke školama da osmaci slave u školskim salama, posle i zakonom zabranilo malu maturu u restoranima i hotelima, otkrivena je "rupa u zakonu" - propisi zabranjuju školama da vode decu u kafane, ali ne postoji "veto" da to rade roditelji. Upravo tu mogućnost su udruženo iskoristili roditelji, đaci i agencije, te osmake tako, bez kršenja propisa, vode na maturske večeri, pišu "Večernje novosti".

Deo roditelja se buni, jer deci nije mesto u kafani, i smatraju da je proslava u školi primerenija, ali oni su u mnogim školama u manjini. Glasovima većina bira se kafana.

OŠ "Laza Kostić" iz Beograda jedna je od škola čiji će maturanti slaviti u restoranu, samo još nisu odlučili u kojem. Cena za obe ponude je 2.950 dinara, a sadržaj sličan - orkestar, animacija, večera od predjela do deserta i sokovi u neograničenim količinama.

"Kao posebna atrakcija u ponudi se navodi da je gost večeri "Pinkova zvezdica". Stvarno ne mislim da je to vrednost kojoj škola treba da uči decu - žali se majka jednog osmaka.

"Proslava u školi mnogo je primerenija njihovom uzrastu. Tako je bilo ranijih godina organizovano, ali ove su roditelji izglasali drugačije", dodaje ona.

Da poslednju reč imaju roditelji potvrđuje i Jovan Čuković, direktor OŠ "20. oktobar" u Beogradu. Njegovi učenici slaviće u školi, ali kaže "pobeda je bila tesna".

"Glasali su svi roditelji osmaka i za svega 15 glasova pobedila je proslava u školi. Iako je ponuda restorana bila za 1.000 dinara skuplja, roditelji su masovno bili za tu opciju. Prethodnih godina smo lepo organizovali i verujem da će opet biti tako. Orkestar će svirati primeren repertoar, imaćemo obezbeđenje, kompletnu večeru", navodi Čuković.

On dodaje i da je njegov utisak da se deci pripisuje više zrelosti nego što je zaista imaju, te da ih ne treba požurivati da odrastu.

Sa proslavama u restoranima ne slaže se ni Ministarstvo prosvete, i podsećaju na Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju:

"Članom 39 ovog zakona propisano je da se proslave školskih i državnih praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja za učenike organizuju u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture".

Da škola ne bi prekršila zakon, ugovore sa agencijama potpisuju roditelji.

"Svaki roditelj pojedinačno potpiše ugovor. Deca su obezbeđena, niko ne može da uđe nepozvan, sve je prilagođeno njihovom uzrastu. Sva iskustva koja imamo bila su pozitivna, pa i ove godine mnoge škole sarađuju sa nama", kaže Vanja Đekić, vlasnica agencije "Vanja" i dodaje da su proslave u restoranima mnogo bolje organizovane nego u školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: