Han: Jednak pristup za Ukrajinu, Gruziju i Kosovo

Visoki komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han izrazio je nadu da će građani Gruzije, Ukrajine i Kosova moći da putuju kroz EU tokom 2016. godine.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

13:06

Han: Jednak pristup za Ukrajinu, Gruziju i Kosovo
Tanjug

Ipak, on je poručio da Turska neće imati povlašćen tretman za liberalizaciju viznog režima.

Han je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, ocenio da su Gruzija, Ukrajina i Kosovo uradili svoj deo posla.

"Naravno, na kraju uvek ostaje politička procena, ali u ovim uslovima da tako kažem, u pogledu standarda, oni su uradili ono što je neophodno", ocenio je Han.

On je, međutim, odbacio tvrdnje da će Turska brže i lakše doći do viza u odnosu na Gruziju, Ukrajinu i Kosovo.

"Mi, kako bih rekao, sve tretiramo jednako. To znači da imamo isti pristup i prema Ukrajini, i prema Gruziji i prema Kosovu. Isto važi i za Tursku", precizirao je Han.

On je istakao da bi liberalizacija viznog režima za Tursku bila deo kompenzacije za to što je zvanična Ankara prihvatila da pomogne u smanjivanju priliva migranata i izbeglica u Evropu.

Han je, međutim, dodao da vizna liberalizacija zavisi od toga koliko brzo će, kako je rekao, partnerske zemlje "krenuti napred i ispuniti postavljene zahteve".

"U tom smislu nema popuštanja. Turska, dakle, ništa neće dobiti jeftinije od ostalih, zato što se određeni standardi moraju poštovati", naveo je Han.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: