Izrael pronašao eksplozivni materijal u džakovima soli

Izrael je saopštio da su carinici sprečili pokušaj krijumčarenja eksplozivnog materijala u Pojas Gaze kojim vlada islamski Hamas.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

17:53

Izrael pronašao eksplozivni materijal u džakovima soli
Foto: GettyImages

Izraelska uprava carina rekla je da su inspektori otkrili četiri tone amonijum-hlorida, što je dovoljno za proizvodnju stotina raketa, skrivenog u džakovima soli.

Materijal je otkriven pre oko dve nedelje, kada je pšiljka poslata u Gazu, preneo je AP.

Amonijum-hlorid se obično koristi kao komponenta veštačkog đubriva i u druge svrhe, a može se upotrebiti i kao komponenta eksploziva.

Izraelska služba bezbednosti Šin bet je posumnjala u pošiljku nakon što je uvoznik iz Gaze, povezan s Hamasom, naručio neubičajeno velike količine soli, saopštila je uprava carina.

Izrael i Egipat uveli su blokadu Pojas Gaze 2007. godine, pošto je Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, vođi sekularnog Fataha.

Humanitarna pomoć i roba ulaze u Gazu preko izraelskih prelaza. Drugi proizvodi se krijumčare kroz tunele prokopane ispod granice s Egiptom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: