Irinej: Crkva na Menhetnu bila ponos Srba, obnovićemo je

Patrijarh SCP Irinej kaže da se ne može govoriti o uzrocima požara niti o obnovi crkve u Njujorku sve dok okolnosti nesreće ne budu ispitane do kraja.

Izvor: B92

Utorak, 03.05.2016.

23:05

Irinej: Crkva na Menhetnu bila ponos Srba, obnovićemo je
Foto: Beta

"Vladika istočnoamerički Mitrofan neprekidno prati razvoj događaja i u koordinaciji sa njim biće doneta odluka o sledećim koracima", rekao je za “Večernje novosti” srpski patrijarh.

On je naveo i da je ta crkva bila najveća crkva u rasejanju i "istinski ponos" srpskog naroda i crkve i da će uskoro biti napravljen plan njene obnove.

"Čim bude završen detaljan izveštaj o uzrocima požara i posledica počećemo sanaciju. Nadam se da će crkva brzo biti obnovljena i spremna da kao do sada dočekuje Srbe, pravoslavne vernike i sve građane Njujorka kojima su njena vrata uvek bila otvorena", naveo je Irinej.

Zvaničnici vatrogasne službe Njujorka rekli su da i dalje traje istraga o požaru u Sabornoj crkvi Svetog Save, koji se dogodio na Uskrs, ali da bi sveće mogle biti uzrok.

Crkva, poznata i kao Kapela Trojstva, sagrađena je sredinom 19. veka po nacrtu arhitekte Ričarda Updžona i građena je u gotskom stilu.

Nekada je pripadala Protestanskoj crkvi, ali ju je vladika Nikolaj Velimirović, uz pomoć vernika, otkupio za potrebe srpske zajednice.

Hramu su vremenom dodavani vizantijski elementi i ona je postala arhitektonski dragulj Njujorka.

Od prvih dana 1944. godine, kada je osveštana, crkva u Njujorku postala je srpski pravoslavni misionarski centar. U njoj su organizovane i kulturne, obrazovne i društvene aktivnosti.

Od 1968. godine crkva Svetog Save nalazi se na listi njujorških znamenitosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: