Poljski mediji: Srbija glasala protiv proruske opcije

Mediji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj protekle izbore u Srbiji tumače uglavnom kao referendum i biranje proevropskog ili proruskog puta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

10:53

Poljski mediji: Srbija glasala protiv proruske opcije
Foto: Tanjug

Pobedu Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića poljski mediji označili su kao debakl proruskog puta i njegovog glavnog advokata - Srpske radikalne stranke.

"Istorijska pobeda konzervativaca, debakl proruske opcije u Srbiji", naslovila je poljska ;privatna televizija TVN24 izveštaj o ishodu prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji ;u kome je prenela reči Vučića da preliminarni rezultati pokazuju snažnu podršku Srba demokratiji, reformama i evropskoj integraciji.

Informativni portal Onet.pl ocenio je danas da je za Evropsku uniju i nemačku kancelarku Angelu Merkel Aleksandar Vučić kao premijer dragoceni saveznik.

"Srbiju u EU, a možda kasnije u NATO ne može da uvede niko drugi do srpski nacionalista kao što je Vučić. Proevropski nacionalista? Da. U slučaju Vučića to je moguće. Bilo koja liberalna ili socijaldemokratska opcija u Srbiji bi imala protiv sebe celu desnu stranu političke scene. SNS sada kao stranka desnog centra, ali sa mnogo bivših članova SRS Vojislava ;Šešelja zagospodarila je celom desnicom. Ostale stranke koje ne pripadaju desnici povremeno ;i protiv svoje volje postaju prirodni saveznici Vučića", rekao je za poljski portal Marko ;Babić sa Varšavskog univerziteta.

Onet.pl upozorava da su za EU u ovom trenutku, posebno imajući u vidu migracijsku krizu izbori u Srbiji bili neverovatno važni.

"Za EU suočenu sa migracijskom krizom i vlastitom neizvesnom budućnošću stabilna vlada u Srbiji je ključna. Neuspeh da se dogovori sa Srbijom za EU bi doneo širenje sfere uticaja Rusije, gde bliskost Srbije i Rusije nikada nije bila tajna a takođe, što je možda još važnije, gubitak kontrole nad balkanskom trasom kojom izbeglice stižu u Evropu", komentariše poljski portal.

Slovački list Pravda nedeljne izbore u Srbiji naziva "One man show" i konstatuje da je Aleksandar Vučić od građana Srbije na izborima dobio novi jak mandat i produžio svoju dominaciju na poltičikoj sceni do 2020. godine.

Pravda navodi da je Vučić taj mandat dobio za evropsku integraciju Srbije, ali prenosi i ;argumente srpske liberalne opozicije, da je Vučić za to i u prethodnom sazivu parlamenta i koalicionoj vladi sa srpskim socijalistima imao dovoljno jak mandat, te da se radi o pukom produžavanju vladavine nad Srbijom.

Slovački, kao i češki mediji u izveštajima o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji ;upozoravaju na jačanje srpskih radikala a njihov povratak u poslaničke klupe tumače pre svega oslobađajućom presudom Haškog tribunala za njihovog lidera Vojislava Šešelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: