MKD ključa, demolirana kancelarija Ivanova / VIDEO

Demonstranti revoltirani odlukom predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira aktere afere "Bomba" sinoć su izašli na ulice i demolirali kancelariju Ivanova.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 13.04.2016.

07:54

MKD ključa, demolirana kancelarija Ivanova / VIDEO
Foto: Tanjug

Grupa demonstranata demolirala je i jajima gađala zgradu u kojoj se nalazi kancelarija makedonskog predsednika koja je bila pod jakim policijskim obezbeđenjem, prenose makedonski mediji.

Demonstranti su polomili prozore kancelarije Ivanova nakon čega su otišli ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade. Na ulicama su bile prisutne i jake policijske snage.

Okupljeni su skandirali protiv predsednika Ivanova. Kordon policije ih je sprečio da dođu do zgrade nakon čega su demonstranti jajima gađali i policiju. Prisustvo policije je nakon toga pojačano u gradu.

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev rekao da je predsednik Đorđe Ivanov, odlukom da abolira aktere afere "Bomba", izveo državni udar.

"Od danas u Makedoniji ne postoji pravna država... Tražimo da Ivanov hitno podnese ostavku. Ukoliko to ne učini, dovešće zemlju pred eksploziju", rekao je Zaev novinarima u Skoplju.

Protestovalo se i ispred sedišta glavne makedonske opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM).

Zaev: Ne prihvatam pomilovanje

Lider makedonske opozicije Zoran Zaev izjavio je sinoć na demonstracijama ispred sedišta vladajuće partije VMRO-DPMNE da ne prihvata pomilovanje od predsednika države Đorđa Ivanova.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo, koji navodi da je Zaev kao vođa Socijaldemokratskog saveza Makedonije zatražio povlačenje odluke o pomilovanju svih političara i vlasti i opozicije uključenih u aferu prisluškivanja koju je nazvao "apsurdnom".

Makedonska televizija "Telma" je javila sinoć da su demonstranti dva puta pokušali da probiju policijski kordon oko sedišta vladajuće stranke i da je viđeno ambulantno vozilo.

Pre toga je zabeležena napeta atmosfera ispred sedišta vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE, gde je pristup blokiran, a opozicioni demonstranti su policajcima vikali "Spustite štitove" kako bi mogli da probiju kordon i dopru do zgrade.

To prenosi makedonski sajt Plusinfo i dodaje da je bilo i guranja između demonstranata i policije.
Foto: Tanjug
Podsećamo, Ivanov je juče pomilovao sve osumnjičene za učešće u ilegalnom prisluškivanju, koje je izazvalo političku krizu u toj zemlji.

"Odlučio sam da okončam ovu agoniju za Makedoniju", rekao je Đorđe Ivanov u obraćanju novinarima, nakon što je obelodanio svoju odluku o obustavljanju svih istraga i sudskih postupaka povezanih sa skandalom zbog prisluškivanja, preneo je Rojters.

Makedonska opozicija je prošle godine objavila snimke prisluškivanih razgovora saradnika tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog, za koje tvrde da razotkrivaju kontrolu vlade nad novinarima, sudijama, službenicima iz javnog sektora, kao i izborne manipulacije.

EU zabrinuta zbog odluke Ivanova

Foto: Tanjug
Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog oduke predsednika Makedonije Đorđa Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode krivični postupci u aferi ilegalnog prisluškivanja.

"Makedonija se obavezala da promoviše vladavinu prava i borbu protiv nekažnjivosti. Suprotno tome, ova oduka predsednika Ivanova da abolira brojne funkcionere izaziva ozbiljnu zabrinutost i dešava se u trenutku kada stranke traže način da održi Dogovor iz Pržina", navodi se u saopštenju EU koje prenose makedonski mediji.

Kako se ističe, važno je da se podrži rad Specijalnog tužilaštva u slučaju prisluškivanih razgovora i da mu se, u okviru Dogovora iz Pržina, omogući da produži da istražuje ozbiljne probleme koji su otkriveni prošle godine.

Podjednako je važno, prema EU, da se Makedonija zadrži na evroatlantskom putu i zato je od ključne važnosti da se partije vrate dijalogu i da nađu zajednički dogovor.

Ambasada SAD u Skoplju je takođe saopštila da odluka Ivanova izaziva ozbiljnu zabrinutost za zalaganje Makedonije da izgradi pravnu državu, a britanski ambasador Čarls Garet podsetio da su istraga prisluškivanja razgovora i pravna završnica tih slučajeva ključni elementi Dogovora iz Pržina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: