"Džihadista je zaplakao, ne mogu da ga mrzim"

Sebastijan Mejer je godinama izveštavao iz Iraka, a uprkos tome što su mu džihadisti oteli prijatelja pristao je na sastanak sa pripadnikom Islamske države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

13:28

Default images
foto: Beta/AP

Foto-reporter je istakao da posle svega ne može da mrzi džihadiste, kaže da su to mladi ljudi, zavedeni ideologijom i ubačeni u službu paravojne formacije.

“Kao novinar sam radio u severnom Iraku proteklih šest godna. Video sam rat sa Islamskom državom bliže nego što bih želeo. U leto 2014. moj najbolji prijatelj je otet, bili smo kao braća, a od tada nisam čuo ni reč o njemu. Snimali smo te večeri kada je nestao. Zajedno sa prijateljima i njegovom porodicom sam pokušavao da ga pronađem, ali nisam uspeo“, naveo je Mejer.

Nekoliko nedelja kasnije, dobio je dozvolu da uradi intervju sa jednim uhapšenim džihadistom.

“Dobio sam malu šansu da ispitam šta ta teroristička grupa zaista radi. Terorista pod imenom Ali je uhapšen u jednoj raciji, a kurdska milicija mi je rekla da je on ubijao zatvorenike... Možda i mog prijatelja. Kada sam ga sreo nosio je narandžasti kombinezon i plastične sandale. Rođen je 1995. godine, postao je član Islamske države sa 13 godina. Trenirali su ga da postane ubica, sa 15 je dobio prvu misiju, zajedno sa trojicom prijatelja je poslat u Mosul da ubije četiri policajca“, dodao je Mejer.

Džihadista je potom novinaru ispričao kako je odsekao glavu jednom pripadniku iračkih snaga pešmerga.

“Rekao mi je da ga je zabio koleno u njegova leđa i odsekao mu glavu bajonetom. Pitao sam ga da li ima poruku za porodice vojnika koje je ubio... Ćutao je sekundu, a potom počeo da plače... Ako je sve to tačno i ako je Ali zaista bio toliko opasan terorista, za svet je bolje da je iza rešetaka, ali je on bio dete kada je to radio, bio je ranjivi dečak koji je ubačen u ulogu teroriste“, istakao je Mejer.

Pored svega, Mejer ističe da ne može da mrzi pripadnike Islamske države.

“Islamska država čini brutalne zločine, ali ljudi koji to rade nisu dvodimenzionalne karikature. Oni su ljudi, indoktrinirani u veoma mladim godinama i ubačeni u službu paravojne formacije. Nekoliko nedelja posle intervjua, video sam fotografiju borbe kod Sindžara. U levom uglu se nalazilo telo poginulog teroriste... Radi se o 16-godišnjem Abdulu Azizu Faradžu Jusufu... To je bilo mrtvo dete... Više nisam osećao ljutnju... Osećao sam da mi je srce slomljeno“, zaključio je Mejer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: