"Svi se bavili Sirijom, ali prvo mislili na sebe"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da tokom donatorske konferencije za Siriju u Londonu nije čuo jedinstven stav o rešenju sirijske krize.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2016.

21:19

Foto: Tanjug

Vučić je rekao da su se svi bavili Sirijom, ali da je bar deo njih mislio više na sebe nego na Siriju.

Premijer je istakao da je Srbija zadovoljna svojim učešćem na donatorskoj konferenciji i poštovanjem koje je prema njoj iskazano.

"Mi smo svoju zemlju predstavili na dobar način, koliko smo mogli Siriji smo pomogli i tražili dodatnu pomoć za očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu", rekao je Vučić za RTS sumirajući konferenciju u Londonu.

Premijer je rekao i da je novac koji je izdvojen značajan i da pretpostavlja da će svi koji su javno iskazali nameru i da ga daju.

Vučić je naveo da je Srbija među zemljama koje su najmanje dale, ali i da je Srbija jedna od nasiromašnijih zemalja koja je imala čast da ovom događaju danas prisustvuje.

"Za nas je važno da je prema Srbiji pokazano veliko poštovanje, da je mogla da ima svoje predstavnike i da se prema Srbiji odnose sa uvažavanjem i zbog toga što je pokazala svoje humano lice i solidarnost prema izbeglicama", ukazao je Vučić.

Govoreći o bilateralnim susretima, rekao da se najviše zadržao u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je, kako je rekao, izdvojila vreme kako bi se sa njim susrela nasamo.

Kako je dodao, sa nemačkom kancelarkom je razgovarao o evropskom putu Srbije, onome u čemu nas Nemačka podržava i o migrantskoj krizi.

Merkelova je, kako je naveo premijer Srbije, zadovoljna politikom koju Srbija vodi.

Vučić je kazao da je to velika stvar za našu zemlju, da je malo ko na ovakvom skupu u istoriji mogao da govori u ime Srbije i da je velika stvar uživati takvo poštovanje u Nemačkoj.

"Ta podrška na evropskom putu znači i podršku za dolazak više investitora, ali i za težak rad našem narodu, penzionerima..koji su pokazali strpljenje, trpeljivost i koji znaju da kada gledate u budućnost nekada neke stvari moraju da bole. Ljudi su razumeli da investiraju u budućnost i takva politika se vraća dobrim", kazao je on.

"Zato je sve ovo za našu zemlju važno, ali i za Siriju i sever Afrike, gde očigledno postoji još mnogo problema i nisam siguran da će se brzo rešavati", smatra Vučić.

Premijer je rekao i da u Londonu nije bilo reči o balkanskoj migrantskoj ruti ni mogućem vraćanju izbeglica u Srbiju i "zamolio dušebrižnike da prekinu sa širenjem straha i panike".

"Već godinu dana slušam da će biti 500.000 izbeglica kod nas, kao što vidite ,nema ih uopšte", ukazao je Vučić, dodajući da ih dočekujemo kao ljudi, ali da niko neće da pravi nikakav parking za migrante, jer Srbija to ne može da izdrži.

Govoreći o Rezoluciji EP, Vučić je rekao da je zahvalan evropskim parlamentarcima i da je njih 90 odsto na strani Srbije i napretka ka EU.

Onima koji žele da po njihovom htenju i aspiracijama Srbija menja imena gradova poručio je da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i neka to ne rade više.

Vučić je rekao da će Srbija poštovati sva manjinska prava, ali da treba reći konkretno, šta možemo da uradimo oko udžbenika i crkava, bogomolja.

"Samo nemojte da svako pomisli da može da vrši pritisak na Srbiju", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

158 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: