"Nema vođe koji je iskreno protiv korupcije"

Novosađanka Dragana Mitrić Aćimović autor je prvog doktorata u Srbiji, čija je tema psihologija korupcije.

Izvor: B92

Nedelja, 10.01.2016.

16:25

Thinkstock

Ona kaže da je u Srbiji odnegovan ceo sistem pogrešnih vrednosti, koji je savršena podloga za široko rasprostranjenu korupciju.

Sistem u Srbiji, poslednjih 25 godina, naštimovan je za snalažljive, što je druga reč za korupciju. U Srbiji još ne postoji politički vođa koji se iskreno bori protiv korupcije.

Ovako razgovor za B92 počinje autorka prvog doktorata u Srbiji o psihologiji korupcije.

“Onog momenta kada budemo imali vođu koji stoji istaknut jasno sa antikoruptivnim vrednostima i onog momenta kada on oko sebe okupi saradnike koji jednako kao on promovišu borbu protiv korupcije, mi ćemo doći do toga da je sramota kupiti diplomu, bude sramota podmititi policajca ili nešto slično što je do sada bilo u domenu snalažljivosti i nešto čemu se do sada aplaudiralo u ovoj zemlji”, kaže Dragana Mitrić Aćimović.

Prema njenim rečima, zaposleni u privatnom sektoru spremniji su za korupciju nego oni u državnom, pokazalo je jednodišnje istraživanje faktora koji utiču na pojedinca da se opredeli za korupciju. Na takve rezultate, sasvim sigurno, uticalo je to što je privatni sektor u vreme istraživanja bio u znatno lošijem položaju u odnosu na državni.

“Ono što se u međuvremenu promenilo to je da je najavljeno otpuštanje u državnom sektoru, takođe je nastupio onda i solidarni porez i mnogo šta što je doprinelo tome da se pozicija zaposlenog u državnom sektoru naruši, može dovesti do toga da se tu promeni stanje, odnosno da se poveća spremnost zaposlenih u državnom sektoru na korupciju”, ističe Mitrić Aćimović.

U organizacijama u Srbiji glavnu reč, kaže Dragana, obično vode ljudi koji su koruptori. Manipulišući poslovnom etikom takoreći navode zaposlene na korupciju.

Pojedinci koji se suprotstave korupciji, često bivaju izloženi mobingu poslodavca. Zanimljivo je, što je pokazalo i istraživanje, da zaposleni čak i u takvim okolnostima, kada su izloženi pritiscima i mobingu, nisu spremni da napuste posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: