EU: Turcima tri milijarde € i brže evrointegracije

Turska je na samitu u Briselu od EU dobila tri milijarde evra i ubrzanje evrointegracija, u zamenu za pomoć u suzbijanju priliva migranata.

Izvor: B92

Nedelja, 29.11.2015.

21:50

Default images
Foto: Beta/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU-Turska, saopštila da je tri milijarde evra namenjeno kao pomoć za sirijske izbeglice u Turskoj i da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Turska se zauzvrat obavezala da pomogne u suzbijanju priliva migranata, preneo je Rojters.

Brisel će "pomno pratiti najmanje jednom mesečno" napredak Turske, naveo je Tusk, prenela je agencija AFP.

Davutoglu je istakao da je ovo "istorijski dan i istorijski sastanak, prvi takve vrste u poslednjih 11 godina".

"Niko ne može da pruži garancije što se tiče sirijskog pitanja, ne znamo šta će se tamo dešavati, ali mogu da vas uverim da će Turska ispuniti sva obećanja iz zajedničkog plana. Naša namera sa EU jeste da se spreče novi izbeglički talasi iz Sirije i da se reši postojeća izbeglička kriza", rekao je Davutoglu.

"Ovih tri milijarde evra će biti potrošene na izbeglice u Turskoj, to nisu pare za Tursku", istakao je on.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, posle samita EU-Turska, saopštila da će ove godine biti otvoreno poglavlje 17 u pregovorima sa Ankarom, kao i da će, ako budu ispunjeni postojeći uslovi, doći do ubrzane liberalizacije viznog režima.

Merkel je navela da je na sastanku, koji je imala sa nekima od drugih lidera EU uoči samita, bilo reči o premeštanju nekih sirijskih izbeglica iz Turske direktno u njihove zemlje, ali je dodala da se nisu pominjale konkretne brojke.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM), u Evropu je ove godine ušlo gotovo 900.000 ljudi koji beže od sukoba i siromašva na Bliskom istoku, u Africi i Aziji, tražeći utočište ili posao.

Više od 600.000 je došlo preko Grčke, a mnogi su prešli more iz Turske, podseća AP. Više od dva miliona izbeglica iz Sirije živi u Turskoj, ali prema organizaciji Amnesti internešenel, samo 10 odsto dobija pomoć od vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: