Peskov: Reakcije Turske - teatar apsurda

Reakcije Turske na obaranje ruskog borbenog avionom podsećaju na teatar apsurda, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

12:49

Default images
Foto: Getty Images

"Predsednik Turske je dao izjavu u kojoj je rekao da bi u slučaju da je turski avion oboren iznad Sirije to smatrao činom agresije. Onda, kako kvalifikovati ono što se dogodilo sa ruskim avionom?", upitao je Peskov u intervjuu za TV program "Vesti u subotu".

"Slušajte, to je neka vrsta teatra apsurda", rekao je Peskov.

Peskov je kazao da je teško predvideti poteze turskog rukovodstva, ali nije želeo da govori o najnegativnijim posledicima incidenta, kakva bi na primer bila mogućnost da Turska blokira navigaciju, naveo je TAS S.

"Sada, možemo da potvrdimo samo ovo: ruski piloti su obezbeđeni od novih pretnji, instaliran je sistem protivvazdušne odbrane i ostavimo po strani apokaliptična scenarija te vrste", poručio je Peskov.

Prema njegovim rečima, turska poslovna udruženja u Rusiji podigla su se na najviši stepen uzbune nakon obaranja ruskog aviona u Siriji.

"Dobijamo jako puno signala od predstavnika turskih biznis i civilnih organizacija koje posluju u Rusiji - svi su na najvišem nivou uzbune i niko ne može da odgonetne zašto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan to uradio“, naglasio je Peskov.

Peskov je poručio da takvi potezi koji se ocenjuju kao "najstrašnije provokacije", ni u kom slučaju ne mogu da budu "u interesu NATO, ni Rusije, pa na kraju krajeva ni same Turske“.

Komentarišući da li je sin turskog predsednika umešan u ilegalnu trgovinu naftom sa pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, Peskov je istakao da Moskva raspolaže tom informacijom, iako nije mogao da precizira koliko je ona tačna, preneo je Sputnjik.

Turski lovac F-16 oborio je u utorak ujutro ruski bombarder Su–24 u blizini granice Turske sa Sirijom.

Jedan pilot, koji se katapultirao, ubijen je kad su teroristi sa zemlje pucali na njega, a prilikom operacije spasavanja, u kojoj je evakuisan drugi pilot, poginuo je i jedan vojnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: