Subota, 14.11.2015.

11:16

Francuska poručuje - počeo je rat

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da iza terorističkog napada stoji Islamska država i da je u pitanju "čin rata".

Izvor: B92

Default images
(Foto: Beta/AP)

Oland je proglasio trodnevnu žalost u Francuskoj i pozvao naciju na ujedinjenje i solidarnost.

Francuki predsednik proglasio je i vanredno stanje i najavio "nemilosrdan rat" protiv terorista. Kako je rekao, ulicama će patrolirati vojska.

"Napadi su bili organizovani i planirani spolja. Za napade je odgovorna Islamska država i ovo je čin rata prema Francuskoj. Naša zemlja je krvnički napadnuta i odgovoriće nemilosrdno zajedno sa saveznicima", rekao je Oland.

Francuski predsednik je rekao da će Francuska braniti svoju zemlju, ali i civilizacijske vrednosti.

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je nakon terorističkih napada u Parizu da Francuska mora da prihvati činjenicu da je ta zemlja u ratu.

"Naša dužnost je da uzmemo u obzir koliko je situacija ozbiljna. Ništa više ne može da bude kao pre. Terorizam je uzeo mnogo žrtava. Moramo iz ovog događaja izvuću pouke i naša spoljna politika mora prihvatiti cinjenicu da smo u ratu", kazao je Sarkozi.

Sarkozi je govorio i o jačanju bezbednosnih mera i u situacijama kada nisu pojačane granične kontrole i proglašeno vanredno stanje, što je danassituacija

"Uvek smo znali da prebrodimo preprepe, prevazićićemo i oviu teškoću", dodao je on.

Bivši ambasador Srbije u Francuskoj, Radomir Diklić kaže da je Oland objavio totalni rat protiv terorista, a slična poruka osvanula je i na naslovnim stranama francuskih listova.

Prema njegovim rečima, Oland je poručio da je Francuska povređena ali i da će odgovoriti na kukavički i varvarski čin.

U terorističkim napadima širom Pariza i masakru u dvorani Bataklan ubijeno je više od 120 ljudi, saopštile su vlasti u Parizu. Ne zna se ima li među žrtvama državljana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: