Delo: Ako zatvore granice Srbija u teškom škripcu

Prva zvanična poseta predsednika Srbije Tomislava Nikolića Sloveniji biće u znaku izbegličke krize koja je izazvala nove napetosti na Zapadnom Balkanu.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2015.

11:25

Default images
foto: Beta/AP

To navodi slovenačnki list “Delo“, uz napomenu da, ako granice zatvore Hrvatska i Mađarska, isto će morati da uradi i Slovenija, a Srbija, "koja je važila kao primer humanog odnosa prema izbeglicama, naći će se u teškom škripcu".

Zbog zatvaranja srpsko-hrvatske granice će se "preko noći zaoštriti odnosi između Beograda i Zagreba", a štetu će ponovo trpeti i slovenačka preduzeća, dodaje taj dnevnik.

Slovenija, piše Delo, može pozitivno uticati na "poboljšanje bilateralnih odnosa između Beograda i Zagreba i zaslugom razumne odluke vrha slovenačke politike da zbog afere s arbitražnim sporazumom neće zaoštravati odnose s Hrvatskom".

List takođe ističe da Slovenija i dalje podržava širenje Evropske unije i nastojanja Srbije da do kraja godine otvori prva pregovaračka poglavlja.

Srbija i Slovenija nemaju nerešenih pitanja, navodi list i dodaje da je Srbija važan spoljnotrgovinski partner Slovenije, čija su preduzeća na drugom mestu po broju investicija u Srbiji.

Robna razmena između dve države je prošle godine iznosila 1,073 milijarde evra, od čega je slovenački izvoz u Srbiju bio oko 658 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: