Za tri godine tri promene sastava vlade

Japanski premijer Šinzo Abe treći put je prekomponovao sastav vlade od kako je došao na njeno čelo u decembru 2012. godine.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

08:37

Default images
foto: Beta/AP

On je zadržao oko polovinu ministara od 19 sadašnjih.

Agencija Rojters je javila da je Abe na ključnim mestima zadžao svoje bliske saveznike i da je zaigrao na sigurnu kartu fokusirajući se na ekonomiju, pošto je prethodno izgubio na popularnosti novim zakonima iz oblasti bezbednosti.

Prema tim zakonima koji su izazvali mnogo polemike u zemlji, japanski vojnici bi mogli prvi put posle 70 godina da učestvuju u borbenim misijama u inostranstvu.

Funkcije su zadržali ministar finansija Taro Aso, ministar odbrane Gen Nakatani, ministar spoljnih poslova Fumio Kišida, ministar ekonomije i fiskalne politike Akira Amari, kao i ministar za revitalizovanje lokalne ekonomije Šigeru Išiba.

Nov sastav vlade saopštio je danas predstavnik vlade Jošihide Suga i on bi trebalo da takav i ostane do narednih izbora 2016. godine.

Novi ministar trgovine i industrije je Moto Hajaši koji je zamenio Joićija Mijazavu.

Mijazava je na tom mestu bio samo godinu dana.

Hiroši Hase, nekada profesionalni rvač, zamenio je Hakubuna Šimomuru na mestu ministra prosvete.

Abe je krajem septembra predstavio novi plan za oživljavanje treće najveće svetske privrede, najavljujući planirano dostizanje bruto društvenog proizvoda (BDP) od 600 biliona jena (5.000 milijardi dolara).

"Sutra će sigurno biti bolji dan. Od danas 'Abenomiks' (Abeov prvobitni program oživljavanja privrede) ulazi u novu fazu. Japan će postati društvo u kome svi mogu uzeti aktivnog učešća", izjavio je tom prilikom Abe na konferenciji za novinare.

Privreda Japana, čija je vrednost procenjena na 4,6 biliona dolara u 2014. godini, potonula je u ovogodišnjem kvartalu april-jun za 1,2 odsto na godišnjem nivou, dok bi usporavanje Kine i previranja na tržištima mogli da, prema ocenama analitičara, oslabe očekivani oporavak Japana u narednim mesecima, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: