Adrija medija kupila prava VAC-a u Politici

Adrija medija grupa, koja izdaje "Kurir", kupila je sva prava i potraživanja bivšeg VAC-a u kompanijama Politika novine i magazini, Štamparija i Politika AD.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2015.

16:23

Default images
Foto: Thinkstock

Kako je saopštila AMG, kupljena su sva prava i potraživanja od naslednika VAC-a "Funken medijen grupe", a osim kompanija vezanih za dnevni list "Politika", kupljena su prava i potraživanja nemačke kompanije prema kompanijama "Dnevnik Vojvodina pres" i "NID Novosti".

"Adria Media Group d.o.o. će u narednom periodu ući u proces realizacije ovih prava i potraživanja, poštujući sve važeće zakone Republike Srbije. U slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od gore navedenih privrednih društava, tražićemo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik AMG Aleksandar Rodić.

Adrija medjia grupa izdaje dnevni list Kurir, 41 štampano izdanje magazina i nedeljnika, 24 digitalna izdanja i ima 720 zaposlenih u regionu. Posluje na tržištima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Nemački VAC je imao polovinu vlasništva u "Politici", da bi 2012. godine taj udeo bio prodat kompaniji "Ist medija grupi", koja je registrovana u Moskvi i koja je u medijima povezivana sa tadašnjom vlašću.

Takav vlasnički odnos i dalje je upisan u podacima Agencije za privredne registre, iako je bilo priča o tome da će ta kompanija "ustupiti akcije Politici", a krajem prošle godine je i Komisija za zaštitu konkurencije privremeno zabranila prodaju dela Politike NM.

Ist medija grupa je u junu 2012. godine od nemačkog VAC-a kupila 50 odsto udela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što, kako je saopštila Komisija, nije urađeno.

VAC je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM, gde su obe strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog preneo na povezanu firmu OST holding iz Beča.

Sredinom 2012. godine VAC je uputio ponudu Politici da po pravu preče kupovine otkupi njegov udeo u PNM za 4,7 miliona evra, što Politika nije iskoristila, pa je udeo prodat Ist medija grupi.

U kupoprodajnom ugovoru navedena je ukupna vrednost transakcije od 4,7 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: