Merkelova: SAD da primi više azilanata

Nemačka kancelarka pozvala je SAD da prihvate više tražitelja azila dok se Evropa teško nosi s najvećim prilivom tražitelja azila nakon Drugoga svetskog rata.

Izvor: Tanjug, N1

Utorak, 22.09.2015.

08:15

Default images
Foto: Beta/AP

"Nije baš realno pretpostaviti da će Evropa sama uspeti da se nosi s ovim bez pomoći SAD", rekla je Merkel članovima parlamenta iz njene stranke, preneo je portal N1.

"SAD bi mogle da prime više izbeglica iz Sirije, kao i da pomognu da se poboljšaju uslovi življenja sirijskih izbeglica u izbegličkim kampovima u Libiji, Jordanu i u Turskoj", rekla je kancelarka, a na posebnom sastanku čelnika EU ona je napomenula da ne očekuje brzo rešenje izbegličke krize.

"Nema rešenja preko noći. Potrebno nam je strpljenje i snaga", kazala je.

Bela kuća objavila je da će primiti najmanje 10.000 sirijskih izbeglica u fiskalnoj godini koja počinje u oktobru. Biće to deo od ukupno 85.000 izbeglica iz svih delova sveta koliko će ih prihvatiti SAD-a u toj godini.

Ali, plan Bele kuće naišao je u ponedeljak na oštar otpor u Kongresu, gde su republikanski zastupnici zatražili pravo da revidiraju i odbace plan, navodeći kao razlog strah od terorizma.

"Naše škole, tržište rada i javni resursi su već preopterećeni. A osim toga, nemamo dovoljno kapaciteta za otkrivanje ekstremista", rekao je republikanski senator Džef Sešns, predsednik Odbora za imigrante.

Pet republikanskih i jedan demokratski senator pisali su prošle nedelje američkom državnom sekretaru Džonu Keriju i ministru bezbednosti tražeći da se uvedu oštrije mere provere imigranata.

Sadašnje mere su toliko stroge da je samo 1.500 Sirijaca dobilo dozvolu ulaska u SAD od izbijanja rata u toj zemlji 2011.

Ministri unutrašnjih poslova EU danas će se sastati u Briselu kako bi ponovo razmatrali proširenje kvota o raspodeli tražilaca azila širom 28 država članica.

Sutra će o toj temi biti održan i samit lidera EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će učiniti sve da se problem raspoređivanja izbeglica reši konsenzusom, a ne jednostavnim nadglasavanjem partnera iz Evropske unije.

"Vredno je svakog truda da uradimo sve kako bismo mogli da odlučimo konsenzusom 28 država članica, pre nego kvalifikovanom većinom, o važnim pitanjima poput raspodele izbeglica", rekla je ona.

Nemačka podržava uvođenje obavezujućeg sistema kvota za raspodelu izbeglica za svaku državu, ali se istočne zemlje članice EU snažno protive tom planu, podseća AP.

Četiri istočne članice EU - Češka, Poljska, Mađarska i Slovačka - koje se protive fiksnim kvotama za prihvat migranata u zemlje Unije, saopštile su juče u Pragu da su rešene da sklope sporazum sa zapadnim partnerima o rešenju izbegličke krize.

"Svi koji smo se ovde sastali, apsolutno smo rešeni da danas dogovorimo zajednički stav", rekao je šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek, posle razgovora s mađarskim, poljskim i slovačkim kolegom u Pragu, dan pre ključnih pregovora ministara EU o izbegličkoj krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: