Vaclav Klaus pokrenuo peticiju protiv izbeglica

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus pokrenuo je peticiju protiv izbeglica u kojoj traži da vlada odbije pritisak nekih članica EU da se izbeglice preraspodele.

Izvor: B92

Subota, 05.09.2015.

12:59

Default images
Foto: Getty Images

Takođe traži da Češka počne da brani svoje granice i uz pomoć policije i vojske po svaku cenu.

U peticiji, koju je kao prvi potpisao sam Klaus, potpisnici upozoravaju češku vladu da masovna imigracija ugrožava stabilnost Evrope i u pojedinih članica EU i ukazuju na rizike po bezbednost koje nosi mešanje raznih kultura i religija, a takođe zahtevaju od vlade da odbije pritisak Nemačke i Francuske da se krše pravila šengena, a sankcionišu Mađarsku koja ta pravila poštuje.

"Kvote su smešne kada pogledate kako su rasle danima, nedeljama, mesecima. Bilo kakva kvota je smešna u odnosu na ono što će uslediti", kazao je Klaus u Lisi nad Labom, gde je danas novinarima predstavio peticiju.

Vaclav Klaus je objasnio da je danas pročitao jedan intervju u kome češki premijer ;Bohuslav Sobotka kaže da vlada neće intervenisati protiv izbeglica kao što to čini ;Mađarska.

"To je dovoljan razlog da pokrenemo peticiju", rekao je Klaus.

Peticija protiv izbeglica zahteva od češke vlade da obezbedi po svaku cenu unutrašnju bezbednost i nedodirljivost spoljnih granica, svim sredstvima, uz pomoć policije i vojske a takođe da odbije bilo kakve izmene zakona i propisa koje bi olakšale i podstakle imigraciju, već da dosledno poštuje dosadašnju proceduru odobravanja azila i dosadašnje evropske sporazume i propise u oblasti migracija.

"Želeo bih da naglasim da nismo ravnodušni na stradanja hiljada ljudi izazvana ratovima ili elementarnim katastrofama ali, i to je strašno bitno, odbijamo manipulisanje javnim mnjenjem da se stvori lažni osećaj solidarnosti sa tim migrantima", rekao je danas novinarima Klaus.

Češka je zajedno sa Poljskom, Slovačkom i Mađarskom na udaru kritika Zapada zato što odbija da prihvata preraspodelu izbeglica koja ne bi bila dobrovoljna, a nemački mediji su danas jučerašnji samit Višegradske grupe u Pragu, na kome su premijeri tih zemalja kategorično odbili kvote nazvali "samitom nemilosrdnih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: