"Zakonom zabraniti Amfilohiju bavljenje politikom"

Istoričar Živko Andrijašević ocenio je da je donošenje Zakona o slobodi veroispovesti neophodno, jer se njime, zabranjuje političko delovanje verskih zajednica.

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

09:54

Default images
Foto: Tanjug

"Zakonom se zabranjuje i političko delovanje verskih zajednica, što takođe može biti problem za mitropolita (SPC) Amfilohija, koji se ponajviše i bavi politikom. Uveravam vas da je on dao više političkih izjava u poslednjih 25 godina nego svi episkopi Srpske crkve u 20. i 21. veku," rekao je Andrijašević za podgoričke Dnevne novine.

"Takvu energiju, strast i samoljublje imaju samo pravi Crnogorci, što on i jeste", dodao je on.

Vlada je pipremila Nacrt zakona o slobodi veroispoviesti i on je na javnoj raspravi.

Protiv predloženih rešenja je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja ga je okarakterisala kao "neprihvatljiv" i "diskriminatorski", uz ocenu da se tim aktom država "umešala u crkvena pitanja".

Andrijašević je ocenio da se zakonom država ne meša u "unutrašnji život, duhovno delovanje i organizaciju verskih zajednica", ali da neće ni dozvoliti da se koriste ekskluzivnim pravom i budu izvan "pravnog poretka i iznad države".

On je kazao i da primedbe Mitropolije crnogorsko primorske "nisu bile stručne, već da su manifestacija političkog refleksa".

"SPC u Crnoj Gori, koju predstavlja mitropolit Amfilohije, ne može pobeći od činjenice da je deo institucije koja je definisana kao 'crkva srpskog naroda' i da je njeno sedište u Beogradu. Time se ona u Crnoj Gori diskvalifikuje kao crkva pravoslavnih Crnogoraca", kazao je Andrijašević.

On je zaključio da zakon "sprečava" Mitropoliju da se "dvojnim pozicioniranjem nametne kao crkva i jednih i drugih."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: