Pobunjenička "Leva platforma" napušta Sirizu?

Kako piše „Gardijan“, po Grčkoj kruže glasine da bi deo Sirize koji sebe naziva „Leva platforma“ mogao da napusti stranku i oformi svoju partiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.08.2015.

22:09

Default images
Foto: Beta, AP

U grčkom parlamentu ima oko 40 poslanika Leve platforme, tako da bi oni, ukoliko naprave svoju stranku, preskočili Zlatnu zoru i postali treća partija u Grčkoj, posle Sirize i Nove demokratije.

To znači da bi oni mogli da dobiju mandat da formiraju vladu pre nego što se raspišu izbori.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore, objašnjava Rojters.

U ovom slučaju, mandat bi bio poveren drugoj najvećoj stranci, konzervativnoj Novoj demokratiji, a nakon toga eventalno desničarskoj Zlatnoj zori, odnosno novoj partiji koja bi se formirala.

Grčki premijer Aleksis Cipras je tokom televizijskog obraćanja, kada je podneo ostavku, govoreći o "pobunjeničkoj" takozvanoj "Levoj platformi" Sirize, i o njenom delovanju u Skupštini, rekao da će "narod suditi svima koji su svojim postupcima prvu vladu levice pretvorili od većine u manjinu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: