Lavrov: Sirijci sami da odluče o sudbini Asada

Sirijci sami treba da odluče o sudbini svog predsednika Bašara al-Asada kroz dijalog u koji bi bile uključene sve partije u Siriji, izjavio je Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 11.08.2015.

14:07

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Mi imamo različite (stavove) o sudbini sirijskog predsednika Bašara Asada", rekao je šef ruske diplomatije nakon razgovora sa svojim saudijskim kolegom Adelom al-DŽubeirom u Moskvi.

Lavrov je istakao da je stav Rusije da "sva pitanja tranzicionog perioda treba da rešavaju Sirijci na osnovu dijaloga", preneo je TAS S.

Rusija i Saudijska Arabija su se dogovorile o praktičnim koracima koji bi olakšali politički proces u Siriji, kazao je Lavrov i dodao da se Rusija nada dijalogu između svih zalivskih država nakon dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Al-DŽubeir je rekao da se stav Rijada o konfliktu u Siriji nije promenio i da za Asada nema mesta u budućnosti te zemlje, naveo je Rojters.

"Mi ne vidimo mesto za Asada u budućnosti Sirije", kazao je Al-DŽubeir i dodao da Rijad veruje da je šef sirijske države odgovoran za pojavu terorističke grupe Islamska država.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da samo sirijski narod ima pravo da traži ostavku Asada. Prema Putinu, stav Moskve u podršci sirijskom predsedniku je zasnovan na bojazni da bi, u protivnom, u slučaju Sirije mogao da se ponovi libijski ili irački scenario.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: