CIA:Bačene milijarde, ubijeno 10.000 - ID ne slabi

Islamska država nije slabija nego pre godinu dana iako je u borbi protiv džihadista ubijeno više od 10.000 ekstremista i potrošeno više milijardi dolara.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

09:57

Default images
Foto: Beta/AP

Ovo je zaključak najnovijeg izveštaja američkih obaveštajnih službi.

Islamska država i dalje ima dobro finansiranu ekstremističku vojsku koja u svoje redove dovodi nove strane borce istom brzinom kojom američka vojska može da ih eliminiše, navodi se u analizi američke Centralne obaveštajne službe, vojne obaveštajne agencije i drugih nadležnih službi.

Iako je vojnom akcijom izvršen pritisak na džihadiste na severu Sirije i u Iraku, njihov uticaj se proširio na Libiju, poluostrvo Sinaj u Egiptu i Avganistan.

Obaveštajni zvaničnici ne misle da Islamska država planira napade na Zapad sa svoje teritorije, pozivi koje džihadisti upućuju muslimanima u zapadnim zemljama da ubijaju i dalje su ozbiljan problem, smatra direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi.

Prema proceni analitičara, biće potrebno deset godina da se borci Islamske države isteraju iz svojih uporišta, uprkos kampanji administracije Baraka Obame kojom se sprovode bombardovanja i obuka, bez direktnog učešća američkih vojnika u borbama na terenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: