Da li ćemo na birališta u decembru?

Nekoliko funkcionera SNS-a prethodnih dana najavljivalo je mogućnost da se u decembru održe pokrajinski izbori u Vojvodini, zajedno sa vanrednim lokalnim.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

16:10

Default images
Foto: Tanjug

Iz opozicije stiže odgovor da ne postoje zakonski uslovi za tako nešto.

Građani Srbije su pre četvrt veka, u decembru 1990. prvi put mogli da se izjasne na višestranačkim izborima od Drugog svetskog rata.

Sada, stižu najave da bi ponovo u hladnim decembarskim danima moglo da se ide na biralista, ovog puta za vlast u lokalu i Vojvodini. Opozicija, međutim, nije oduševljena tom idejom.

"To da se izbori održavaju na svake četiri godine, dakle na proleće 2016. godine, ne govori Demokratska stranka zato što tako voli, nego tako piše u Ustavu Republike Srbije. Ova opozicija, Demokratska stranka ne može da želi kršenje zakona", kaže Aleksandra Jerkov iz DS.

Poslednji lokalni i pokrajinski izbori održani su u maju 2012. godine, dok su u međuvremenu građani izlazili da glasaju u opštinama gde nije mogla da se konstituiše vlast, kao i u Beogradu gde su bili izbori u martu prošle godine.

Iz Srpske napredne stranke pitaju demokrate zasto se kao opoziciona stranka plaše izbora.

"Dok su devedesetih godina takođe bili u opoziciji trazili su maltene izbore da se odrzavaju svake godine. Kad god izbori da budu, vanredni, redovni, pokrajinski, lokalni, parlamentarni, Srpska napredna stranka će za te izbori biti spremna", navodi Aleksandar Martinović iz SNS-a.

Da je vlast spremna da već sutra budu izbori, smatra i projektni koordinator CeSID-a Bojan Klacar.

On kaže će se kakav-takav pravni osnov naći za raspisivanje izbora.

SNS vlada u 80 opština i 14 gradova u Srbiji, dok su demokrate u ovom trenutku na čelu pedesetak opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: