"Bivši vojnici Srbije prebacivali drogu"

Španska policija zaplenila je 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra i razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima ima i Srba, saopšteno je u Madridu.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

14:12

Default images
Foto: Policija Španije

U operaciji "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugalu.

Kako je saopšteno, sedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, "bivši pripadnici vojske".

Pročitajte još: Akcija "Vinetu" - po srpskom kriminalcu

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Nemačke.

Među onima koji su uhapšeni u Madridu jeste i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovek koji živi u luksuzu, a u njegovoj madridskoj vili je pronađeno 773.000 evra u gotovini.

Kako navodi španska agencija EFE, kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu, gde su sarađivali i s pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i "odskočna daska" za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu prao novac i plaćalo proizvođačima narkotika u Južnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji su rekli da je operacija "Vinetu" jedna od najvažnijih u poslednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dve godine, a osim 3,5 tona kokaina i novca, tokom operacije je ukupno zaplenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

Kako je saopšteno iz srpskog MUP-a, "ova akcija je pokazala i opredseljenost Srbije da pitanje bezbednosti rešava zajedno sa partnerima na globalnom nivou".

U saopštenju MUP Srbije se ne navodi ko su uhapšena lica iz Srbije, niti se objašnjava kakve su veze imali sa vojnim strukturama, ali se navodi da je razbijena grupa razvila svoju mrežu u Južnoj Americi i Zapadnoj Evropi i stvorila "organizaciju koja ne poznaje verske, nacionalne, kulturološke ili bilo kakve druge barijere".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: