Migranti: Ulazak u Srbiju? Bez problema

Prema podacima Crvenog krsta u Preševu, u poslednje dve nedelje kroz to mesto prošlo je oko 10.000 migranata.

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

18:06

Default images

Iako je pogranična policija povećala broj pripadnika i vozila s termovizijskim kamerama, migranti i dalje pronalaze puteve za ulazak u našu zemlju.

Migranti i dalje dolaze u Preševo. Svakog jutra dvorište džamije u preševskom selu Miratova,c koje se nalazi na samoj granici sa Makedonijom, prepuno je migranata, uglavnom iz Sirije i Avganistana.

Tokom noći podeljeni u manje grupe, oni uspevaju da zaobiđu i patrole i kamere.

“Nismo imali problema na granici, došli smo ovde bez ikakvih problema”, navodi jedan od migranata.

U različitim tumačenjima puta kroz Makedoniju, jedni govore da su se zadržali dva sata, pojedini kažu samo sat, dok u Srbiji provode i po nekoliko dana.
Pojačane patrole Granične policije uspevaju samo deo migranata da vrate sa granice.

“Ne znamo tačno koliko je ušla, ona lica koja nađu načina da prođu pored naših patrola, državna granica je teško da se hermetički zatvori, to nama nije ni cilj“, kaže Dragan Lazarević iz Granične policije.

Dodatnu kontrolu granice, pored naših pripadnika granične policije, obavljaće i mađarski policajci iz vozila sa termovizijskim kamerama. Mađari nisu imali odobrenje da daju izjave medijima.
U Preševu najviše migranata dan provede čekajući formulare ispred policijske stanice. Crveni krst za sve njih uspeva da obezbedi hranu i vodu.

Pripadnici Granične policije kontrolišu 100 kilometara granice sa Makedonijom, ali je najugroženiji pojas od sela Miratovac do zvaničnog graničnog prelaza u dužini od 15 kilometara. Policija svakog dana vrati između 700 i 1.000 migranata.

“Taj broj se ne smanjuje, sve je veći, danas smo hteli da skinemo šator, ali ćemo ostaviti zbog kiše“, ističe Ahmet Halimi, sekretar Crvenog krsta u Preševu.

Adaptacija objekta nekadašnje duvanske industrije u Preševu, u kome će biti otvoren Centar za prihvat migranata, privodi se kraju.

Kako je najavljeno, u njemu će već za dva dana biti smešteni prvi migranti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: