"Neće pokvariti Orić, neće popraviti Nikolić"

Greška je što je otkazana poseta Tomislava Nikolića Sarajevu, a rasprave o Srebrenici predstavljaju uvredu za žrtve.

Izvor: B92

Utorak, 16.06.2015.

21:25

Default images

To su stavovi koje su u Temi dana Vesti B92 izneli Jelena Milić iz Centra za evroatlanske studije i pisac Vladimir Kecmanović.

Odnosi Srbije i BiH došli su u središte pažnje najavom usvanjanja rezolucije o Srebrenici, hapšenjem Nasera Orića, kao i odlaganjem posete Sarajevu predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

“Mislim da je greška što je (Bakir) Izetbegović otkazao posetu Nikolića. Bar jednom je Nikolić mogao da vidi Sarajevo odozdo“, rekla je Milićeva.

Prema Kecmanovićevim rečima, postoji niz prepreka u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Nije to samo Naser Orić. Neće to da udalji Beograd i Sarajevo, kao što neće da ih približi ni odlazak Tomislava Nikolića tamo. To je klackalica koja traje beskonačno, a mislim da se stvari ni na Kosovu ni u BiH neće rešiti, jer postoji interes da se ne reši i da se mi stalno vrtimo ukrug“, rekao je Kecmanović.

Milićeva je potom navela da Rusija destabilizuje Balkan, da Zapad ima nameru da demokratizuje i jer je to lakši put, a prema Kecmanovićevom mišljenju, Rusija bi trebalo da uloži veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju o Srebrenici.

Ipak, Milićeva navodi da rezolucija nema nameru da napravi nove podele između Srbije i BiH.

“Ova rezolucija je tu da obeleži događaj i da podstakne međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na pstojanje mehanizama koje ima u sprečavanju masovnih zločina. Definitivno joj nije namera da udalji Srbiju i BiH, ali je namera da podstakne ili isprovocira dve članice Saveta bezbednosti koje ćute o onome što se dešava u Siriji. U tački 5 se poziva međunarodna zajednica da reafirmiše vrednosti humanitarnog bezbednosnog koncepta“, navela je Milićeva.

Prema Kecmanovićevim rečima, rasprava o Srebrenici je uvreda za žrtve.

“Koliko već godina se bez prestanka formiraju nove priče za Srebrenicu? Tamo se dogodio ozbiljan zločin, a sve ovo što se ponavlja su jedne te iste rasprave koje predstavljaju uvredu za stradale. Sveukupno to se koristi, delom, za političke sukobe“, rekao je Kecmanović.

Na konstataciju novinara B92 da nije pomenuo reč “genocid“, Kecmanović je rekao da je to pravna formulacija i da on ne bi u nju da ulazi, na šta je reagovala Milićeva rečima da je neophodno ući u nju, jer su mnoge kompetentne institucije rekle da se u Srebrenici dogodio genocid i da nema tu šta dalje da se arbitrira.

“To je pravno rešenje, nisam siguran da su pravo i pravda bili usklađeni, ali ja kao čovek ne koristim taj termin. Svaki zločin je užasan... U pravnim formulacijama broj žrtava ima ulogu“, odgovorio je Kecmanović.

Usledila je replika Jelene Milić.

“Priroda zločina je bitna, individualna pucnjava nije ista kao organizovani poduhvat ubijanja.“

U rezoluciji o Srebrenici se navodi i da je neophodna promena obrazovnog sistema, što se Kecmanoviću ne čini mogućim.

“To mene jako podseća na inicijativu da se izmeni svest. To bi bilo jako opasno da je moguće, više je komično nego tragično“, naveo je Kecmanović.

Milićeva se osvrnula i na izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se u Srebrenici desio zločin nad Srbima i Bošnjacima.

“On čas viče da je bio genocid, čas da nije... On manipuliše tom pričom, mora postojati neki proces ustanovljivanja činjenica. Mi imamo presude za Srebrenicu koje niko ne osporava. Srpski zvaničnici su sprečavali istrage o zločinima nad Srbima kako bi prikrili svoje tragove neočoveštva“, navela je Milićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: