Utorak, 16.06.2015.

21:25

"Neće pokvariti Orić, neće popraviti Nikolić"

Greška je što je otkazana poseta Tomislava Nikolića Sarajevu, a rasprave o Srebrenici predstavljaju uvredu za žrtve.

Izvor: B92

"Neæe pokvariti Oriæ, neæe popraviti Nikoliæ" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Miroslav

pre 8 godina

A sada,o Srebrenici! Naravno da je to nevidjen zlocin! Naravno da se zbog toga u grobu okrecu Vojvode Misic,Bojovic,Putnik,Stepanovic,koji su casno drzali svoje zarobljenike u Velikom ratu,a ne kao Mladic i svita podmuklo! Zlocin koji srpski narod nikada nikome nije uradio do tada! A time sto insistirate dqa se okarakterise kao genocid(sto verovatno i jeste),ne postizete sustinu,vec relativizujete taj zlocin zarad njekove karakterizacije,sto za mrtve i pokjne Bosnjake,Bog da im dusu oprosti i Alah im se smiluje dusama,nista ne postizete!!! Toliko!!!

Miroslav

pre 8 godina

Ala je uhvatio Kecman ovu Milicevu u raskoraku,pa to je sjajno!!! Kaze ona da su zlocini nad Srbima neistrazeni zato sto su ih zataskavali srpske glavesine kako se ne bi otkrile njihove umesanosti u zlocine nad muslimanima!?!?!?!? Ovaj je pita gde je tu logika! I da,gde je tu logika?! Vidim,Srbi su se mnogo pitali da li ce se istraziti zlocin u Srebrenici,jer su boga ti veoma uticajni! Ipak,nemadose istog takvog uticaja da se istraze zlocini9 nad Srbima! Aha,cekaj,pa sada razumem! Zlocin u Srebrenici su istrazivali oni koji su imali i moc za to,USA,EU na celu sa Holandijom(zbog njihove licne odgovornosti)! Ipak,nesto se ne slaze! Isti ti su imali moc da istraze zlocine nad Srbima,pa nisu jer su to po Milicevoj kocili "uticajni" Srbi!!! E gospodjo Milic,da nije tuzno,bilo bi smesno!!! Ja razumem da ste vi placeni(kao gosp. Kandic i Biserko) da glasno propagirate zlocin u Srebrenici i potrebu da se Srbija suoci sa time,ali ne i za isti postupak u obrnutom smeru! Ova nelogicnost koju ste izrekli a gospodin Kecmanovic Vas na ocigled svih razotkrio,pokazuje koji je Vas "posao"!!! Plus,napadate knjizevnika koji ima pravo da ne zna sta pravno znaci genocid,da mora da je izgovori! Jos jedan dokaz Vase tzv. namere da se suocimo sa genocidom!!! Na veliku zalost,jako ste providni!!!

bgd

pre 8 godina

Hvala bogu da neko kaze istinu:RUSIJA DESTABILIZUJE BALKAN jos od 8 Sednice.Zadnjih meseci je pojacala dejstvo preko Dodiga i Nikolica

deNiro

pre 8 godina

Gospodja ili gospodjica Milić,kao neko ko prima novac za stavove koje iznosi,nije objektivan sagovornik.Efraim Zurof u intervjuu Politici kaže da ono sto se desilo u Srebrenici nije opis ili definicija genocida.Tamo su pobijeni vojnici koji su nosili oružje,likvidirani ratni zarobljenici(što je zločin)ali nisu ubijani žene,deca i starci.Nikada slobodnomisleći deo srpskog naroda neće pristati na nametanje žiga genocidnosti,jer je to zavera zapada da bi se opravdalo sve što se kasnije desilo.Isto kao i Markale,Račak...

TESLASU

pre 8 godina

Mnogima u regionu i onima koji su imali umesane prste u ratu tokom 90-ih na nasim prostorima nije u interesu da se neke stvari iskristalisu i da dodjemo do vracanja mira koji smo imali pre tih okrsaja,zlih ludi je bilo na svim zaracenim stranama i zlocina koji ne smeju ostati zaboravljeni,ali ne treba praviti prostor za nove zlocine i nova zverstva, sem pojedincima profiterima rat nikome cestitom dobro nije doneo.

Pero Ćivša

pre 8 godina

Tvrditi da Rusija destabilizuje Balkan,a da Zapad ima nameru da ga demokratizuje i jer je to lakši put, je krajnje licemerno.

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid ...

Južnjak

pre 8 godina

28. muslimanska divizija tzv. ARBiH je pobila 3600 srpskih civila u Podrinju.Da li je neko odgovarao za taj zločin?! Nije! Gospoda iz Evropske unije i UN-a treba da nam daju odgovor,zašto niko do sada nije odgovararao za zločine počinjene nad Srbima,a ne da nas lažu i obmanjuju nekakvim šupljim pričama,i raznoraznim antisrpskim rezolucijama.

Duška

pre 8 godina

Kada je Vučić promovisao zajedničke projekte regiona gde je i BiH trebala da "omasti" brke tada su bili zadovoljni, a sada su pokazali da nisu zaslužili ništa od onoga što im je Srbija pružila poslednjih godina.

q

pre 8 godina

@
(rusosaurus, 16. jun 2015 23:59)
Sam si dao odgovor. Cak ni Rusi nisu sve Nemce koje su zarobili pobili, nego su ih poslali u logor... Zlocin genocid.. Pronadji zakonsku definiciju u nasem Krivicnom Zakoniku Bio je to genocid...iz osvete. zato o srpskim zrtvama necemo saznati nista. Tu su ubijeni njihove ubice, a osveta je neprihvatljiv princip.

T T T

pre 8 godina

Ne znam šta nije jasno - Srebrenica je stvarna, tamo se desio GENOCID! Neka se zna šta je naša država (tadašnje rukovodstvo, koje je i sadašnje) uradila u Bosni. Kada se prizna to, mnogo će lakše ići sve ostalo. Mi smo kao osoba zavisna od neke droge (nacionalizam, npr.), a prvi korak u izlečenju je priznanje!

mlekadzija

pre 8 godina

Pitam se kako osobe kao Miliceva ili Biserko ili Kandic mogu tako hladnokrvno da prenebregavaju zlocine koje su pocinili Oric i njegovi zlotvori (ili Taci i Harainaj) nad srpskim civilima. A onda se setim da gde te osobe rade i sta rade pa mi bude jasno. Na kratko...

BUCA

pre 8 godina

Svakako da je sada rukovodstvo Federacije pokazalo da i dalje imaju slepilo kada su u pitanju problemi koji moraju biti rešeni! Ovakva kakva je sada BiH nikada neće biti ni nalik normalnoj zemlji!

Naser je kljucni igrac ove price

pre 8 godina

Ne shvatam u celoj ovoj prici se spominju Bosnjacke zrtve to je i donekle u redu a sta je sa nasim zrtvama ?
(dex, 16. jun 2015 21:42)

Vidi Dex. To jeste sustinsko pitanje, ali znas zasto se nase zrtve ne spominju... Pa zato sto je Ratko Mladic poubijao one koji su pocinili te zlocine. To zna ceo svet i zbog toga Srebrenica bila velika greska. Ovi su svi pobijeni iz osvete. Meni bi bilo mnogo draze da je uhvatio samo Nasera Orica, a on je jedan od retkih koji se izvukao. Znao je sta se sprema i pobegao prvi ostavivsi svoje vojnike, koji su tri godine pre toga pocinili najteze zlocine nad Srbima

AnaNa

pre 8 godina

Mene interesuje da li je mozda gospodja Milic bila bilo gde od tih mesta u Bosni? Videla "organizovano unistavanje" ili "nebitno idividualno pucanje"? Alo zeno! Ne podrzavam zlocin ni na jednoj strani ali daleko od toga da je samo Srebrenica nastradala u Bosni. Na zalost, govorim iz licnog iskustva

barracuda

pre 8 godina

Mladić nije bio Ajhman, kao što ni Milošević nije bio Hitler. Pre bih rekao da je Mladić bio bliži „narodnom heroju“ Savi Kovačeviću, a Milošević istinski ideološki naslednik ideologije i prakse Josipa Broza. Pri tome, njihova dela ništa ne gube na bestijalnosti, a njihova ideološka legitimacija biva očuvana. To nam, takođe, omogućava da shvatimo istorijski kontinuitet komunističkih zločina na ovim prostorima, kao i moralnu tupost većine običnih ljudi, koji su svojom podrškom zločinačkoj politici i etničkom čišćenju postali dobrovoljni saučesnici u zločinu i njegovi izvršioci. To nam, isto tako, omogućava da shvatimo zašto danas velik broj ljudi u Srbiji i drugde Ratka Mladića doživljava kao heroja a ne kao zločinca i otkud tolika moralna neosetljivost prema žrtvama genocida u Srebrenici među običnim ljudima, koja najčešće ide i do poricanja da se bilo kakav zločin dogodio.

Možda će neko reći da nije tako, da je dovoljno imati zdrav razum i suočiti se sa činjenicama, sa dokazima o masovnosti i temeljitosti počinjenog zločina. Na žalost, kao što vidimo iz reakcija upravo običnih ljudi, to nije tako – upravo jedna dugotrajna ideološka dresura i sistemska legitimizacija zločina, kojima su bili podvrgnuti narodi pod komunističkom vlašću u bivšoj Jugoslaviji, blokiraju taj zdravorazumski pristup događajima i minimum moralne empatije prema žrtvama zločina.

Ideologiju etničkog čišćenja i političku normalnost zločina na prostorima bivše Jugoslavije uvode Titovi komunisti 1945.

Alexa

pre 8 godina

A da, ipak, pitamo generala Krstica je li bilo genocida ili je osudjen greskom? Moramo se pokajati i priznati zlocin koga smo pomagali celo vreme, onda mozda bude neke nade. Mada, dok je likova poput ovog sto kaze da Mladic nije ubijao zene i decu... Mrka kapa. Mora da su sami ubijali jedni druge. Jedan covek koji je ubijen je uzas, da li iko moze da pojmi koliko je 8 hiljada ljudi?! Treba u svakoj skoli na planwti da ae uci o tome, kako se nikada i nigde be bi ponovilo.

Sava Kovačević

pre 8 godina

Zaista mi je zao za sve zrtve koje su pale sa Bosnjacke strane a jedno me drugo zanima zasto niko ne pominje nase zrtve ?
(Viki, 16. jun 2015 21:46)

To su naše žrtve Viki, nema Srba i Bošnjaka i 'Rvata - to su sve ljudi, ženo božija! Nema "naših" i "njinih" to su sve naklapanja političara koji nam maznuše lovu i godine života. Kada to shvatiš, lutko lepa, postaćeš čovek.

ko je ubio---

pre 8 godina

ko je ubio tih nesrecnih godina raspada SFRJ taj neka odgovara i neka njihova imena od prvog do poslednjeg cije su ruke krvave budu upisana u rezoluciju bez obzira na nacionalnost ubice
i zrtve svaka imenom i prezimenom - bez obzira na nacionalnost zrtve

ja nikad nikog niti sam ubila niti sam podrzavala ista sto se desavalo na prostorima bivse SFRJ ni ubistva u Sloveniji ni u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji ukljucujuci Kosovo
zato i ne zivim vise tamo
gnusam se svakog nasilja a tek ubistva bez obzira na nacionalnu pripadnost zrtve
i necu da budem prozivana kao pripadnica genocidnog naroda jer iako ne zivim vise tamo srpskog porekla i pasosa se nisam odrekla

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid .

Mil0van

pre 8 godina

@A sta da kazu majke koje su izgubile ddcu u Bratuncu i Kravici? Njih gospodja Milic nikako da pomene.
(Dex, 16. jun 2015 22:46)

Ne mogu nista reci te majke. Poklane su zajedno sa svojom decom, muzevima, bracom, sestrama i roditeljima. Ali, posto su bili Srbi, za to se ne odgovara...

baltazar

pre 8 godina

Interesantno je da iza ove rezolucije stoje VB i USA,a da recimo u USA ovako nesto nikad ne bi moglo biti usvojeno.Prvi clan ustava USA koji se ne menja vec preko dvesto godina garantuje pravo slobode izrazavanja,i svaki Amerikanac moze da negira "genocid" u Srebrenici do mile volje cak i ako bi se usvojila ova rezolucija i da ne snosi nikakvu odgovornost za to a nas hoce da se kaznjava.

Neđo

pre 8 godina

Što se tiče žrtava sa Bošnjačke strane, Srbija je sve učinila, odala počast žrtvama, predala svoje generale da odgovaraju pred sudom za Srebrenicu. Isto tako i Naser Oric treba da odgovara za svoje pred sudom za Zalazije, za 12 jul na Petrovdan 1992 godine. Tada je zarobljeno 69 Srba. Ko će za njih da odgovara? Zašto se samo priča o jednoj strani?

Crnogorac

pre 8 godina

Ljudi batalite se zrtava, i sa jedne i sa druge strane, grijeh je. I batalite se Republike Srpske, za nju je dato hiljade zivota da se formira, vjerujte da bi cijena bila ista i da se sacuva. Zato vodite ljubav a ne rat. Pozdrav iz Crne Gore...

master

pre 8 godina

"To za posledicu ima da kao odrasle osobe ovako odgojena deca (po modelu „ropskih duša“) postaju ljudi pogodni za manipulaciju od strane autoriteta, kojem su izuzetno podložni. Sa druge strane, oni svoju potisnutu agresiju i nesvesnu mržnju, proisteklu iz nametnutog podaničkog položaja, lako okreću prema nezaštićenim i marginalnim grupama: nacionalnim, verskim, rasnim, seksualnim manjinama, političkoj opoziciji, duševno obolelim osobama, nekonvencionalnim i slobodoumnim pojedincima, koji odskaču od proste uprosečenosti."

Ukratko ovo je bila slika većeg dela srpskog društva 90-ih kada se desio zločin-genocid u Srebrenici. Danas je to isto društvo u još većem strahu(poraženi, poniženi, nesigurni, nemoćni protiv velikih) pa su se još više povukli i deluju poslušno ali to će kad tad ponovo izaći na površinu.Omladina treba da beži što dalje jer kada taj expres lonac sledeći put "propišti" bolje da nisu u blizini.

necman 5

pre 8 godina

Srebrenica jeste teska tema za odnose izmedju Srbije i BIH, ali moraju se odnosi popravljati radi bolje buducnosti gradjana obe drzave a i celog regiona uopste..

gogo

pre 8 godina

Ja gleda ovo nase prepucavanje tipa jeste genocid-nije genocid, mali, veliki,.. i samo samo zamisljam kako bi izgledao svet da su Nemci 20 godina nakon 2. svetskog rata negirali Holokaust, Ausvic, Dahau,...??
Umesto toga oni su se izvinili, velike sile-pobednice su prihvatile to izvinjenje Nemacke i danas, 70 godina nakon svoje kapitulacije Nemacka je najjaca drzava u Evropi

Doktor86

pre 8 godina

Ljudi,da se ne lazemo,u Srebrenici smo napravili zestoku gresku-da ne upotrebim neku tezu ili grublju rec koja bi dovela do neobjavljivanja mog komentara, a svi znate na sta mislim. Jednostavno to mora da naidje na pravu i jasnu osudu u nasoj javnosti. Ovako kako se mi sada ponasamo,nisu se ni Nemci ponasali posle 2. svetskog rata. Cas kazemo jedno,cas drugo, a ni u jednom slucaju nismo do kraja iskreni. Pogledajmo istini u oci-takva mrlja nam nije trebala. I svako ko je ucestvovao u tome treba da odgovara. To nisu heroji. Niko ne kaze da je odgovoran citav narod, pa ni u toj rezoluciji se nigde ne spominju Srbija i RS. Sto se nasih zrtava tice, tu ocekujem zescu reakciju nase vlade i nase diplomatije, dok oni cute o tome, taj problem ne moze biti resen. Od njih zavisi, mi obicni ljudi tu ne mozemo nista. A kako vidim, svaka nasa vlast cuti o tome. Pa niko im ne brani da otvore to pitanje.

Iris

pre 8 godina

Ne treba dodatno raspršivati mržnju, i narušavati krhke odnose. Uz dužno poštovanje svim žrtvama, sa obe strane, treba da se konačno okrenemo u budućnost.

Nera

pre 8 godina

Cinjenica je da rezolucija o Srebrenici nije bila potrebna. Zrtava je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Na sve to treba staviti tacku i gledati da se tako nesto nikada ne ponovi. Svima nama je potreban mir . Politicka , ekonomska stabilnost.

krsta

pre 8 godina

i dok se vodi rasprava o genocidu i ponovo aktivira ratna propaganda i razni ultra nacionalni pokreti porezi veći plate manje a imovina političara i tajkuna samo raste...ako i treba kad smo glupi...

Posejdon

pre 8 godina

Sto se tice Srbije, Srbija je sve uradila, odala je pocast zrtvama, Srpski generali su odgovarali pred sudom zbog Srebrenice, treba da odgovara i Oric za svoja nedela.

q

pre 8 godina

Jedina razlika izmedju Ratka Mladica i Nasera Orica je sto Mladic nije ubijao zene i decu. Oric je ubijao sve. Tih 8000 ubijenih u Srebrenici, daleko da su bili nevini ijedan, ali trebalo im je posteno suditi, svakako osudjujem ubijanje ratnih zarobljenika Niko sad ne moze da ih pita, gde su bili i sta su radili 1992... Naser Oric jedini to dobro zna. Mladic je kreten kakvog nema.. Zlocini nad Srbima koje su pocinili bas ti muslimani koje je posle on pobio ostace neosudjeni, jer je Mladic uzeo pravdu u svoje ruke. Hiljade muslija je pronaslo spas tada bezeci preko Drine u Srbiju. Bili su smesteni u hotelima i odmaralistima, (npr na Tari) Milosevic ih je uredno vratio svojima u Bosnu. O tome sve ima u dokumentima Haga. Jos uvek je nejasno sta se desilo i ko je poubijao vise od 1000 muslimana koji su bezali prema Tuzli. Tamo nije bilo jedinica Ratka Mladica ni RS

Snohačestvo

pre 8 godina

Još jedan dokaz da ćemo mi Srbi još dugo nositi etiketu "genocidnog naroda", počinimo genocid nad Bošnjacima, pa ga poričemo iako su na stotine masovnih primarnih, sekundarnih i čak tercijarnih grobnica otkrivene, genocid dokazan pred međunarodnim sudom u Hagu, pobijemo 1602 dece u Sarajevu, naš "predsednik vojvoda" je to sve gledao devedesetih a i sam učestvovao, zato se i Milićeva zajebava s tim teškim zločinom:

"Mislim da je greška što je (Bakir) Izetbegović otkazao posetu Nikolića. Bar jednom je Nikolić mogao da vidi Sarajevo odozdo", rekla je Milićeva.

Otimač intelektualne svojine

pre 8 godina

Je l' piše negde da je zabranjeno da se donese rezolucija o našim žrtvama?
(Ja, 16. jun 2015 21:49)

Piše. Duž cele trase imaginarnog 'evropskog puta'. Za slepim vođom, slepi sledbenici, slepom ulicom!

Olja

pre 8 godina

Neće biti pomaka sve dok se svake godine pokreće jedno isto pitanje. Vreme je da se taj dan obeleži dostojanstveno bez rezolucija i prepucavanja, a da svi zajedno radimo na prevazilaženju razlika i unapredjenju odnosa, zarad generacija koje dolaze, a koje nisu ni za šta krive, bez obzira koje su nacionalnosti.

Posejdon

pre 8 godina

Sto se tice Srbije, Srbija je sve uradila, odala je pocast zrtvama, Srpski generali su odgovarali pred sudom zbog Srebrenice, treba da odgovara i Oric za svoja nedela.

q

pre 8 godina

Jedina razlika izmedju Ratka Mladica i Nasera Orica je sto Mladic nije ubijao zene i decu. Oric je ubijao sve. Tih 8000 ubijenih u Srebrenici, daleko da su bili nevini ijedan, ali trebalo im je posteno suditi, svakako osudjujem ubijanje ratnih zarobljenika Niko sad ne moze da ih pita, gde su bili i sta su radili 1992... Naser Oric jedini to dobro zna. Mladic je kreten kakvog nema.. Zlocini nad Srbima koje su pocinili bas ti muslimani koje je posle on pobio ostace neosudjeni, jer je Mladic uzeo pravdu u svoje ruke. Hiljade muslija je pronaslo spas tada bezeci preko Drine u Srbiju. Bili su smesteni u hotelima i odmaralistima, (npr na Tari) Milosevic ih je uredno vratio svojima u Bosnu. O tome sve ima u dokumentima Haga. Jos uvek je nejasno sta se desilo i ko je poubijao vise od 1000 muslimana koji su bezali prema Tuzli. Tamo nije bilo jedinica Ratka Mladica ni RS

AnaNa

pre 8 godina

Mene interesuje da li je mozda gospodja Milic bila bilo gde od tih mesta u Bosni? Videla "organizovano unistavanje" ili "nebitno idividualno pucanje"? Alo zeno! Ne podrzavam zlocin ni na jednoj strani ali daleko od toga da je samo Srebrenica nastradala u Bosni. Na zalost, govorim iz licnog iskustva

Neđo

pre 8 godina

Što se tiče žrtava sa Bošnjačke strane, Srbija je sve učinila, odala počast žrtvama, predala svoje generale da odgovaraju pred sudom za Srebrenicu. Isto tako i Naser Oric treba da odgovara za svoje pred sudom za Zalazije, za 12 jul na Petrovdan 1992 godine. Tada je zarobljeno 69 Srba. Ko će za njih da odgovara? Zašto se samo priča o jednoj strani?

Mil0van

pre 8 godina

@A sta da kazu majke koje su izgubile ddcu u Bratuncu i Kravici? Njih gospodja Milic nikako da pomene.
(Dex, 16. jun 2015 22:46)

Ne mogu nista reci te majke. Poklane su zajedno sa svojom decom, muzevima, bracom, sestrama i roditeljima. Ali, posto su bili Srbi, za to se ne odgovara...

Nera

pre 8 godina

Cinjenica je da rezolucija o Srebrenici nije bila potrebna. Zrtava je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Na sve to treba staviti tacku i gledati da se tako nesto nikada ne ponovi. Svima nama je potreban mir . Politicka , ekonomska stabilnost.

Olja

pre 8 godina

Neće biti pomaka sve dok se svake godine pokreće jedno isto pitanje. Vreme je da se taj dan obeleži dostojanstveno bez rezolucija i prepucavanja, a da svi zajedno radimo na prevazilaženju razlika i unapredjenju odnosa, zarad generacija koje dolaze, a koje nisu ni za šta krive, bez obzira koje su nacionalnosti.

Otimač intelektualne svojine

pre 8 godina

Je l' piše negde da je zabranjeno da se donese rezolucija o našim žrtvama?
(Ja, 16. jun 2015 21:49)

Piše. Duž cele trase imaginarnog 'evropskog puta'. Za slepim vođom, slepi sledbenici, slepom ulicom!

Doktor86

pre 8 godina

Ljudi,da se ne lazemo,u Srebrenici smo napravili zestoku gresku-da ne upotrebim neku tezu ili grublju rec koja bi dovela do neobjavljivanja mog komentara, a svi znate na sta mislim. Jednostavno to mora da naidje na pravu i jasnu osudu u nasoj javnosti. Ovako kako se mi sada ponasamo,nisu se ni Nemci ponasali posle 2. svetskog rata. Cas kazemo jedno,cas drugo, a ni u jednom slucaju nismo do kraja iskreni. Pogledajmo istini u oci-takva mrlja nam nije trebala. I svako ko je ucestvovao u tome treba da odgovara. To nisu heroji. Niko ne kaze da je odgovoran citav narod, pa ni u toj rezoluciji se nigde ne spominju Srbija i RS. Sto se nasih zrtava tice, tu ocekujem zescu reakciju nase vlade i nase diplomatije, dok oni cute o tome, taj problem ne moze biti resen. Od njih zavisi, mi obicni ljudi tu ne mozemo nista. A kako vidim, svaka nasa vlast cuti o tome. Pa niko im ne brani da otvore to pitanje.

Iris

pre 8 godina

Ne treba dodatno raspršivati mržnju, i narušavati krhke odnose. Uz dužno poštovanje svim žrtvama, sa obe strane, treba da se konačno okrenemo u budućnost.

necman 5

pre 8 godina

Srebrenica jeste teska tema za odnose izmedju Srbije i BIH, ali moraju se odnosi popravljati radi bolje buducnosti gradjana obe drzave a i celog regiona uopste..

ko je ubio---

pre 8 godina

ko je ubio tih nesrecnih godina raspada SFRJ taj neka odgovara i neka njihova imena od prvog do poslednjeg cije su ruke krvave budu upisana u rezoluciju bez obzira na nacionalnost ubice
i zrtve svaka imenom i prezimenom - bez obzira na nacionalnost zrtve

ja nikad nikog niti sam ubila niti sam podrzavala ista sto se desavalo na prostorima bivse SFRJ ni ubistva u Sloveniji ni u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji ukljucujuci Kosovo
zato i ne zivim vise tamo
gnusam se svakog nasilja a tek ubistva bez obzira na nacionalnu pripadnost zrtve
i necu da budem prozivana kao pripadnica genocidnog naroda jer iako ne zivim vise tamo srpskog porekla i pasosa se nisam odrekla

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid .

Naser je kljucni igrac ove price

pre 8 godina

Ne shvatam u celoj ovoj prici se spominju Bosnjacke zrtve to je i donekle u redu a sta je sa nasim zrtvama ?
(dex, 16. jun 2015 21:42)

Vidi Dex. To jeste sustinsko pitanje, ali znas zasto se nase zrtve ne spominju... Pa zato sto je Ratko Mladic poubijao one koji su pocinili te zlocine. To zna ceo svet i zbog toga Srebrenica bila velika greska. Ovi su svi pobijeni iz osvete. Meni bi bilo mnogo draze da je uhvatio samo Nasera Orica, a on je jedan od retkih koji se izvukao. Znao je sta se sprema i pobegao prvi ostavivsi svoje vojnike, koji su tri godine pre toga pocinili najteze zlocine nad Srbima

Sava Kovačević

pre 8 godina

Zaista mi je zao za sve zrtve koje su pale sa Bosnjacke strane a jedno me drugo zanima zasto niko ne pominje nase zrtve ?
(Viki, 16. jun 2015 21:46)

To su naše žrtve Viki, nema Srba i Bošnjaka i 'Rvata - to su sve ljudi, ženo božija! Nema "naših" i "njinih" to su sve naklapanja političara koji nam maznuše lovu i godine života. Kada to shvatiš, lutko lepa, postaćeš čovek.

Snohačestvo

pre 8 godina

Još jedan dokaz da ćemo mi Srbi još dugo nositi etiketu "genocidnog naroda", počinimo genocid nad Bošnjacima, pa ga poričemo iako su na stotine masovnih primarnih, sekundarnih i čak tercijarnih grobnica otkrivene, genocid dokazan pred međunarodnim sudom u Hagu, pobijemo 1602 dece u Sarajevu, naš "predsednik vojvoda" je to sve gledao devedesetih a i sam učestvovao, zato se i Milićeva zajebava s tim teškim zločinom:

"Mislim da je greška što je (Bakir) Izetbegović otkazao posetu Nikolića. Bar jednom je Nikolić mogao da vidi Sarajevo odozdo", rekla je Milićeva.

baltazar

pre 8 godina

Interesantno je da iza ove rezolucije stoje VB i USA,a da recimo u USA ovako nesto nikad ne bi moglo biti usvojeno.Prvi clan ustava USA koji se ne menja vec preko dvesto godina garantuje pravo slobode izrazavanja,i svaki Amerikanac moze da negira "genocid" u Srebrenici do mile volje cak i ako bi se usvojila ova rezolucija i da ne snosi nikakvu odgovornost za to a nas hoce da se kaznjava.

Crnogorac

pre 8 godina

Ljudi batalite se zrtava, i sa jedne i sa druge strane, grijeh je. I batalite se Republike Srpske, za nju je dato hiljade zivota da se formira, vjerujte da bi cijena bila ista i da se sacuva. Zato vodite ljubav a ne rat. Pozdrav iz Crne Gore...

gogo

pre 8 godina

Ja gleda ovo nase prepucavanje tipa jeste genocid-nije genocid, mali, veliki,.. i samo samo zamisljam kako bi izgledao svet da su Nemci 20 godina nakon 2. svetskog rata negirali Holokaust, Ausvic, Dahau,...??
Umesto toga oni su se izvinili, velike sile-pobednice su prihvatile to izvinjenje Nemacke i danas, 70 godina nakon svoje kapitulacije Nemacka je najjaca drzava u Evropi

Alexa

pre 8 godina

A da, ipak, pitamo generala Krstica je li bilo genocida ili je osudjen greskom? Moramo se pokajati i priznati zlocin koga smo pomagali celo vreme, onda mozda bude neke nade. Mada, dok je likova poput ovog sto kaze da Mladic nije ubijao zene i decu... Mrka kapa. Mora da su sami ubijali jedni druge. Jedan covek koji je ubijen je uzas, da li iko moze da pojmi koliko je 8 hiljada ljudi?! Treba u svakoj skoli na planwti da ae uci o tome, kako se nikada i nigde be bi ponovilo.

krsta

pre 8 godina

i dok se vodi rasprava o genocidu i ponovo aktivira ratna propaganda i razni ultra nacionalni pokreti porezi veći plate manje a imovina političara i tajkuna samo raste...ako i treba kad smo glupi...

master

pre 8 godina

"To za posledicu ima da kao odrasle osobe ovako odgojena deca (po modelu „ropskih duša“) postaju ljudi pogodni za manipulaciju od strane autoriteta, kojem su izuzetno podložni. Sa druge strane, oni svoju potisnutu agresiju i nesvesnu mržnju, proisteklu iz nametnutog podaničkog položaja, lako okreću prema nezaštićenim i marginalnim grupama: nacionalnim, verskim, rasnim, seksualnim manjinama, političkoj opoziciji, duševno obolelim osobama, nekonvencionalnim i slobodoumnim pojedincima, koji odskaču od proste uprosečenosti."

Ukratko ovo je bila slika većeg dela srpskog društva 90-ih kada se desio zločin-genocid u Srebrenici. Danas je to isto društvo u još većem strahu(poraženi, poniženi, nesigurni, nemoćni protiv velikih) pa su se još više povukli i deluju poslušno ali to će kad tad ponovo izaći na površinu.Omladina treba da beži što dalje jer kada taj expres lonac sledeći put "propišti" bolje da nisu u blizini.

barracuda

pre 8 godina

Mladić nije bio Ajhman, kao što ni Milošević nije bio Hitler. Pre bih rekao da je Mladić bio bliži „narodnom heroju“ Savi Kovačeviću, a Milošević istinski ideološki naslednik ideologije i prakse Josipa Broza. Pri tome, njihova dela ništa ne gube na bestijalnosti, a njihova ideološka legitimacija biva očuvana. To nam, takođe, omogućava da shvatimo istorijski kontinuitet komunističkih zločina na ovim prostorima, kao i moralnu tupost većine običnih ljudi, koji su svojom podrškom zločinačkoj politici i etničkom čišćenju postali dobrovoljni saučesnici u zločinu i njegovi izvršioci. To nam, isto tako, omogućava da shvatimo zašto danas velik broj ljudi u Srbiji i drugde Ratka Mladića doživljava kao heroja a ne kao zločinca i otkud tolika moralna neosetljivost prema žrtvama genocida u Srebrenici među običnim ljudima, koja najčešće ide i do poricanja da se bilo kakav zločin dogodio.

Možda će neko reći da nije tako, da je dovoljno imati zdrav razum i suočiti se sa činjenicama, sa dokazima o masovnosti i temeljitosti počinjenog zločina. Na žalost, kao što vidimo iz reakcija upravo običnih ljudi, to nije tako – upravo jedna dugotrajna ideološka dresura i sistemska legitimizacija zločina, kojima su bili podvrgnuti narodi pod komunističkom vlašću u bivšoj Jugoslaviji, blokiraju taj zdravorazumski pristup događajima i minimum moralne empatije prema žrtvama zločina.

Ideologiju etničkog čišćenja i političku normalnost zločina na prostorima bivše Jugoslavije uvode Titovi komunisti 1945.

deNiro

pre 8 godina

Gospodja ili gospodjica Milić,kao neko ko prima novac za stavove koje iznosi,nije objektivan sagovornik.Efraim Zurof u intervjuu Politici kaže da ono sto se desilo u Srebrenici nije opis ili definicija genocida.Tamo su pobijeni vojnici koji su nosili oružje,likvidirani ratni zarobljenici(što je zločin)ali nisu ubijani žene,deca i starci.Nikada slobodnomisleći deo srpskog naroda neće pristati na nametanje žiga genocidnosti,jer je to zavera zapada da bi se opravdalo sve što se kasnije desilo.Isto kao i Markale,Račak...

Pero Ćivša

pre 8 godina

Tvrditi da Rusija destabilizuje Balkan,a da Zapad ima nameru da ga demokratizuje i jer je to lakši put, je krajnje licemerno.

mlekadzija

pre 8 godina

Pitam se kako osobe kao Miliceva ili Biserko ili Kandic mogu tako hladnokrvno da prenebregavaju zlocine koje su pocinili Oric i njegovi zlotvori (ili Taci i Harainaj) nad srpskim civilima. A onda se setim da gde te osobe rade i sta rade pa mi bude jasno. Na kratko...

Južnjak

pre 8 godina

28. muslimanska divizija tzv. ARBiH je pobila 3600 srpskih civila u Podrinju.Da li je neko odgovarao za taj zločin?! Nije! Gospoda iz Evropske unije i UN-a treba da nam daju odgovor,zašto niko do sada nije odgovararao za zločine počinjene nad Srbima,a ne da nas lažu i obmanjuju nekakvim šupljim pričama,i raznoraznim antisrpskim rezolucijama.

T T T

pre 8 godina

Ne znam šta nije jasno - Srebrenica je stvarna, tamo se desio GENOCID! Neka se zna šta je naša država (tadašnje rukovodstvo, koje je i sadašnje) uradila u Bosni. Kada se prizna to, mnogo će lakše ići sve ostalo. Mi smo kao osoba zavisna od neke droge (nacionalizam, npr.), a prvi korak u izlečenju je priznanje!

BUCA

pre 8 godina

Svakako da je sada rukovodstvo Federacije pokazalo da i dalje imaju slepilo kada su u pitanju problemi koji moraju biti rešeni! Ovakva kakva je sada BiH nikada neće biti ni nalik normalnoj zemlji!

TESLASU

pre 8 godina

Mnogima u regionu i onima koji su imali umesane prste u ratu tokom 90-ih na nasim prostorima nije u interesu da se neke stvari iskristalisu i da dodjemo do vracanja mira koji smo imali pre tih okrsaja,zlih ludi je bilo na svim zaracenim stranama i zlocina koji ne smeju ostati zaboravljeni,ali ne treba praviti prostor za nove zlocine i nova zverstva, sem pojedincima profiterima rat nikome cestitom dobro nije doneo.

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid ...

Duška

pre 8 godina

Kada je Vučić promovisao zajedničke projekte regiona gde je i BiH trebala da "omasti" brke tada su bili zadovoljni, a sada su pokazali da nisu zaslužili ništa od onoga što im je Srbija pružila poslednjih godina.

q

pre 8 godina

@
(rusosaurus, 16. jun 2015 23:59)
Sam si dao odgovor. Cak ni Rusi nisu sve Nemce koje su zarobili pobili, nego su ih poslali u logor... Zlocin genocid.. Pronadji zakonsku definiciju u nasem Krivicnom Zakoniku Bio je to genocid...iz osvete. zato o srpskim zrtvama necemo saznati nista. Tu su ubijeni njihove ubice, a osveta je neprihvatljiv princip.

bgd

pre 8 godina

Hvala bogu da neko kaze istinu:RUSIJA DESTABILIZUJE BALKAN jos od 8 Sednice.Zadnjih meseci je pojacala dejstvo preko Dodiga i Nikolica

Miroslav

pre 8 godina

A sada,o Srebrenici! Naravno da je to nevidjen zlocin! Naravno da se zbog toga u grobu okrecu Vojvode Misic,Bojovic,Putnik,Stepanovic,koji su casno drzali svoje zarobljenike u Velikom ratu,a ne kao Mladic i svita podmuklo! Zlocin koji srpski narod nikada nikome nije uradio do tada! A time sto insistirate dqa se okarakterise kao genocid(sto verovatno i jeste),ne postizete sustinu,vec relativizujete taj zlocin zarad njekove karakterizacije,sto za mrtve i pokjne Bosnjake,Bog da im dusu oprosti i Alah im se smiluje dusama,nista ne postizete!!! Toliko!!!

Miroslav

pre 8 godina

Ala je uhvatio Kecman ovu Milicevu u raskoraku,pa to je sjajno!!! Kaze ona da su zlocini nad Srbima neistrazeni zato sto su ih zataskavali srpske glavesine kako se ne bi otkrile njihove umesanosti u zlocine nad muslimanima!?!?!?!? Ovaj je pita gde je tu logika! I da,gde je tu logika?! Vidim,Srbi su se mnogo pitali da li ce se istraziti zlocin u Srebrenici,jer su boga ti veoma uticajni! Ipak,nemadose istog takvog uticaja da se istraze zlocini9 nad Srbima! Aha,cekaj,pa sada razumem! Zlocin u Srebrenici su istrazivali oni koji su imali i moc za to,USA,EU na celu sa Holandijom(zbog njihove licne odgovornosti)! Ipak,nesto se ne slaze! Isti ti su imali moc da istraze zlocine nad Srbima,pa nisu jer su to po Milicevoj kocili "uticajni" Srbi!!! E gospodjo Milic,da nije tuzno,bilo bi smesno!!! Ja razumem da ste vi placeni(kao gosp. Kandic i Biserko) da glasno propagirate zlocin u Srebrenici i potrebu da se Srbija suoci sa time,ali ne i za isti postupak u obrnutom smeru! Ova nelogicnost koju ste izrekli a gospodin Kecmanovic Vas na ocigled svih razotkrio,pokazuje koji je Vas "posao"!!! Plus,napadate knjizevnika koji ima pravo da ne zna sta pravno znaci genocid,da mora da je izgovori! Jos jedan dokaz Vase tzv. namere da se suocimo sa genocidom!!! Na veliku zalost,jako ste providni!!!

Snohačestvo

pre 8 godina

Još jedan dokaz da ćemo mi Srbi još dugo nositi etiketu "genocidnog naroda", počinimo genocid nad Bošnjacima, pa ga poričemo iako su na stotine masovnih primarnih, sekundarnih i čak tercijarnih grobnica otkrivene, genocid dokazan pred međunarodnim sudom u Hagu, pobijemo 1602 dece u Sarajevu, naš "predsednik vojvoda" je to sve gledao devedesetih a i sam učestvovao, zato se i Milićeva zajebava s tim teškim zločinom:

"Mislim da je greška što je (Bakir) Izetbegović otkazao posetu Nikolića. Bar jednom je Nikolić mogao da vidi Sarajevo odozdo", rekla je Milićeva.

gogo

pre 8 godina

Ja gleda ovo nase prepucavanje tipa jeste genocid-nije genocid, mali, veliki,.. i samo samo zamisljam kako bi izgledao svet da su Nemci 20 godina nakon 2. svetskog rata negirali Holokaust, Ausvic, Dahau,...??
Umesto toga oni su se izvinili, velike sile-pobednice su prihvatile to izvinjenje Nemacke i danas, 70 godina nakon svoje kapitulacije Nemacka je najjaca drzava u Evropi

Crnogorac

pre 8 godina

Ljudi batalite se zrtava, i sa jedne i sa druge strane, grijeh je. I batalite se Republike Srpske, za nju je dato hiljade zivota da se formira, vjerujte da bi cijena bila ista i da se sacuva. Zato vodite ljubav a ne rat. Pozdrav iz Crne Gore...

Alexa

pre 8 godina

A da, ipak, pitamo generala Krstica je li bilo genocida ili je osudjen greskom? Moramo se pokajati i priznati zlocin koga smo pomagali celo vreme, onda mozda bude neke nade. Mada, dok je likova poput ovog sto kaze da Mladic nije ubijao zene i decu... Mrka kapa. Mora da su sami ubijali jedni druge. Jedan covek koji je ubijen je uzas, da li iko moze da pojmi koliko je 8 hiljada ljudi?! Treba u svakoj skoli na planwti da ae uci o tome, kako se nikada i nigde be bi ponovilo.

master

pre 8 godina

"To za posledicu ima da kao odrasle osobe ovako odgojena deca (po modelu „ropskih duša“) postaju ljudi pogodni za manipulaciju od strane autoriteta, kojem su izuzetno podložni. Sa druge strane, oni svoju potisnutu agresiju i nesvesnu mržnju, proisteklu iz nametnutog podaničkog položaja, lako okreću prema nezaštićenim i marginalnim grupama: nacionalnim, verskim, rasnim, seksualnim manjinama, političkoj opoziciji, duševno obolelim osobama, nekonvencionalnim i slobodoumnim pojedincima, koji odskaču od proste uprosečenosti."

Ukratko ovo je bila slika većeg dela srpskog društva 90-ih kada se desio zločin-genocid u Srebrenici. Danas je to isto društvo u još većem strahu(poraženi, poniženi, nesigurni, nemoćni protiv velikih) pa su se još više povukli i deluju poslušno ali to će kad tad ponovo izaći na površinu.Omladina treba da beži što dalje jer kada taj expres lonac sledeći put "propišti" bolje da nisu u blizini.

Otimač intelektualne svojine

pre 8 godina

Je l' piše negde da je zabranjeno da se donese rezolucija o našim žrtvama?
(Ja, 16. jun 2015 21:49)

Piše. Duž cele trase imaginarnog 'evropskog puta'. Za slepim vođom, slepi sledbenici, slepom ulicom!

krsta

pre 8 godina

i dok se vodi rasprava o genocidu i ponovo aktivira ratna propaganda i razni ultra nacionalni pokreti porezi veći plate manje a imovina političara i tajkuna samo raste...ako i treba kad smo glupi...

Sava Kovačević

pre 8 godina

Zaista mi je zao za sve zrtve koje su pale sa Bosnjacke strane a jedno me drugo zanima zasto niko ne pominje nase zrtve ?
(Viki, 16. jun 2015 21:46)

To su naše žrtve Viki, nema Srba i Bošnjaka i 'Rvata - to su sve ljudi, ženo božija! Nema "naših" i "njinih" to su sve naklapanja političara koji nam maznuše lovu i godine života. Kada to shvatiš, lutko lepa, postaćeš čovek.

q

pre 8 godina

Jedina razlika izmedju Ratka Mladica i Nasera Orica je sto Mladic nije ubijao zene i decu. Oric je ubijao sve. Tih 8000 ubijenih u Srebrenici, daleko da su bili nevini ijedan, ali trebalo im je posteno suditi, svakako osudjujem ubijanje ratnih zarobljenika Niko sad ne moze da ih pita, gde su bili i sta su radili 1992... Naser Oric jedini to dobro zna. Mladic je kreten kakvog nema.. Zlocini nad Srbima koje su pocinili bas ti muslimani koje je posle on pobio ostace neosudjeni, jer je Mladic uzeo pravdu u svoje ruke. Hiljade muslija je pronaslo spas tada bezeci preko Drine u Srbiju. Bili su smesteni u hotelima i odmaralistima, (npr na Tari) Milosevic ih je uredno vratio svojima u Bosnu. O tome sve ima u dokumentima Haga. Jos uvek je nejasno sta se desilo i ko je poubijao vise od 1000 muslimana koji su bezali prema Tuzli. Tamo nije bilo jedinica Ratka Mladica ni RS

barracuda

pre 8 godina

Mladić nije bio Ajhman, kao što ni Milošević nije bio Hitler. Pre bih rekao da je Mladić bio bliži „narodnom heroju“ Savi Kovačeviću, a Milošević istinski ideološki naslednik ideologije i prakse Josipa Broza. Pri tome, njihova dela ništa ne gube na bestijalnosti, a njihova ideološka legitimacija biva očuvana. To nam, takođe, omogućava da shvatimo istorijski kontinuitet komunističkih zločina na ovim prostorima, kao i moralnu tupost većine običnih ljudi, koji su svojom podrškom zločinačkoj politici i etničkom čišćenju postali dobrovoljni saučesnici u zločinu i njegovi izvršioci. To nam, isto tako, omogućava da shvatimo zašto danas velik broj ljudi u Srbiji i drugde Ratka Mladića doživljava kao heroja a ne kao zločinca i otkud tolika moralna neosetljivost prema žrtvama genocida u Srebrenici među običnim ljudima, koja najčešće ide i do poricanja da se bilo kakav zločin dogodio.

Možda će neko reći da nije tako, da je dovoljno imati zdrav razum i suočiti se sa činjenicama, sa dokazima o masovnosti i temeljitosti počinjenog zločina. Na žalost, kao što vidimo iz reakcija upravo običnih ljudi, to nije tako – upravo jedna dugotrajna ideološka dresura i sistemska legitimizacija zločina, kojima su bili podvrgnuti narodi pod komunističkom vlašću u bivšoj Jugoslaviji, blokiraju taj zdravorazumski pristup događajima i minimum moralne empatije prema žrtvama zločina.

Ideologiju etničkog čišćenja i političku normalnost zločina na prostorima bivše Jugoslavije uvode Titovi komunisti 1945.

Mil0van

pre 8 godina

@A sta da kazu majke koje su izgubile ddcu u Bratuncu i Kravici? Njih gospodja Milic nikako da pomene.
(Dex, 16. jun 2015 22:46)

Ne mogu nista reci te majke. Poklane su zajedno sa svojom decom, muzevima, bracom, sestrama i roditeljima. Ali, posto su bili Srbi, za to se ne odgovara...

Doktor86

pre 8 godina

Ljudi,da se ne lazemo,u Srebrenici smo napravili zestoku gresku-da ne upotrebim neku tezu ili grublju rec koja bi dovela do neobjavljivanja mog komentara, a svi znate na sta mislim. Jednostavno to mora da naidje na pravu i jasnu osudu u nasoj javnosti. Ovako kako se mi sada ponasamo,nisu se ni Nemci ponasali posle 2. svetskog rata. Cas kazemo jedno,cas drugo, a ni u jednom slucaju nismo do kraja iskreni. Pogledajmo istini u oci-takva mrlja nam nije trebala. I svako ko je ucestvovao u tome treba da odgovara. To nisu heroji. Niko ne kaze da je odgovoran citav narod, pa ni u toj rezoluciji se nigde ne spominju Srbija i RS. Sto se nasih zrtava tice, tu ocekujem zescu reakciju nase vlade i nase diplomatije, dok oni cute o tome, taj problem ne moze biti resen. Od njih zavisi, mi obicni ljudi tu ne mozemo nista. A kako vidim, svaka nasa vlast cuti o tome. Pa niko im ne brani da otvore to pitanje.

AnaNa

pre 8 godina

Mene interesuje da li je mozda gospodja Milic bila bilo gde od tih mesta u Bosni? Videla "organizovano unistavanje" ili "nebitno idividualno pucanje"? Alo zeno! Ne podrzavam zlocin ni na jednoj strani ali daleko od toga da je samo Srebrenica nastradala u Bosni. Na zalost, govorim iz licnog iskustva

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid .

Posejdon

pre 8 godina

Sto se tice Srbije, Srbija je sve uradila, odala je pocast zrtvama, Srpski generali su odgovarali pred sudom zbog Srebrenice, treba da odgovara i Oric za svoja nedela.

Nera

pre 8 godina

Cinjenica je da rezolucija o Srebrenici nije bila potrebna. Zrtava je bilo i na jednoj i na drugoj strani. Na sve to treba staviti tacku i gledati da se tako nesto nikada ne ponovi. Svima nama je potreban mir . Politicka , ekonomska stabilnost.

Naser je kljucni igrac ove price

pre 8 godina

Ne shvatam u celoj ovoj prici se spominju Bosnjacke zrtve to je i donekle u redu a sta je sa nasim zrtvama ?
(dex, 16. jun 2015 21:42)

Vidi Dex. To jeste sustinsko pitanje, ali znas zasto se nase zrtve ne spominju... Pa zato sto je Ratko Mladic poubijao one koji su pocinili te zlocine. To zna ceo svet i zbog toga Srebrenica bila velika greska. Ovi su svi pobijeni iz osvete. Meni bi bilo mnogo draze da je uhvatio samo Nasera Orica, a on je jedan od retkih koji se izvukao. Znao je sta se sprema i pobegao prvi ostavivsi svoje vojnike, koji su tri godine pre toga pocinili najteze zlocine nad Srbima

Neđo

pre 8 godina

Što se tiče žrtava sa Bošnjačke strane, Srbija je sve učinila, odala počast žrtvama, predala svoje generale da odgovaraju pred sudom za Srebrenicu. Isto tako i Naser Oric treba da odgovara za svoje pred sudom za Zalazije, za 12 jul na Petrovdan 1992 godine. Tada je zarobljeno 69 Srba. Ko će za njih da odgovara? Zašto se samo priča o jednoj strani?

baltazar

pre 8 godina

Interesantno je da iza ove rezolucije stoje VB i USA,a da recimo u USA ovako nesto nikad ne bi moglo biti usvojeno.Prvi clan ustava USA koji se ne menja vec preko dvesto godina garantuje pravo slobode izrazavanja,i svaki Amerikanac moze da negira "genocid" u Srebrenici do mile volje cak i ako bi se usvojila ova rezolucija i da ne snosi nikakvu odgovornost za to a nas hoce da se kaznjava.

Olja

pre 8 godina

Neće biti pomaka sve dok se svake godine pokreće jedno isto pitanje. Vreme je da se taj dan obeleži dostojanstveno bez rezolucija i prepucavanja, a da svi zajedno radimo na prevazilaženju razlika i unapredjenju odnosa, zarad generacija koje dolaze, a koje nisu ni za šta krive, bez obzira koje su nacionalnosti.

Iris

pre 8 godina

Ne treba dodatno raspršivati mržnju, i narušavati krhke odnose. Uz dužno poštovanje svim žrtvama, sa obe strane, treba da se konačno okrenemo u budućnost.

necman 5

pre 8 godina

Srebrenica jeste teska tema za odnose izmedju Srbije i BIH, ali moraju se odnosi popravljati radi bolje buducnosti gradjana obe drzave a i celog regiona uopste..

ko je ubio---

pre 8 godina

ko je ubio tih nesrecnih godina raspada SFRJ taj neka odgovara i neka njihova imena od prvog do poslednjeg cije su ruke krvave budu upisana u rezoluciju bez obzira na nacionalnost ubice
i zrtve svaka imenom i prezimenom - bez obzira na nacionalnost zrtve

ja nikad nikog niti sam ubila niti sam podrzavala ista sto se desavalo na prostorima bivse SFRJ ni ubistva u Sloveniji ni u Hrvatskoj, Bosni, Srbiji ukljucujuci Kosovo
zato i ne zivim vise tamo
gnusam se svakog nasilja a tek ubistva bez obzira na nacionalnu pripadnost zrtve
i necu da budem prozivana kao pripadnica genocidnog naroda jer iako ne zivim vise tamo srpskog porekla i pasosa se nisam odrekla

T T T

pre 8 godina

Ne znam šta nije jasno - Srebrenica je stvarna, tamo se desio GENOCID! Neka se zna šta je naša država (tadašnje rukovodstvo, koje je i sadašnje) uradila u Bosni. Kada se prizna to, mnogo će lakše ići sve ostalo. Mi smo kao osoba zavisna od neke droge (nacionalizam, npr.), a prvi korak u izlečenju je priznanje!

q

pre 8 godina

@
(rusosaurus, 16. jun 2015 23:59)
Sam si dao odgovor. Cak ni Rusi nisu sve Nemce koje su zarobili pobili, nego su ih poslali u logor... Zlocin genocid.. Pronadji zakonsku definiciju u nasem Krivicnom Zakoniku Bio je to genocid...iz osvete. zato o srpskim zrtvama necemo saznati nista. Tu su ubijeni njihove ubice, a osveta je neprihvatljiv princip.

Pero Ćivša

pre 8 godina

Tvrditi da Rusija destabilizuje Balkan,a da Zapad ima nameru da ga demokratizuje i jer je to lakši put, je krajnje licemerno.

deNiro

pre 8 godina

Gospodja ili gospodjica Milić,kao neko ko prima novac za stavove koje iznosi,nije objektivan sagovornik.Efraim Zurof u intervjuu Politici kaže da ono sto se desilo u Srebrenici nije opis ili definicija genocida.Tamo su pobijeni vojnici koji su nosili oružje,likvidirani ratni zarobljenici(što je zločin)ali nisu ubijani žene,deca i starci.Nikada slobodnomisleći deo srpskog naroda neće pristati na nametanje žiga genocidnosti,jer je to zavera zapada da bi se opravdalo sve što se kasnije desilo.Isto kao i Markale,Račak...

mlekadzija

pre 8 godina

Pitam se kako osobe kao Miliceva ili Biserko ili Kandic mogu tako hladnokrvno da prenebregavaju zlocine koje su pocinili Oric i njegovi zlotvori (ili Taci i Harainaj) nad srpskim civilima. A onda se setim da gde te osobe rade i sta rade pa mi bude jasno. Na kratko...

Južnjak

pre 8 godina

28. muslimanska divizija tzv. ARBiH je pobila 3600 srpskih civila u Podrinju.Da li je neko odgovarao za taj zločin?! Nije! Gospoda iz Evropske unije i UN-a treba da nam daju odgovor,zašto niko do sada nije odgovararao za zločine počinjene nad Srbima,a ne da nas lažu i obmanjuju nekakvim šupljim pričama,i raznoraznim antisrpskim rezolucijama.

bgd

pre 8 godina

Hvala bogu da neko kaze istinu:RUSIJA DESTABILIZUJE BALKAN jos od 8 Sednice.Zadnjih meseci je pojacala dejstvo preko Dodiga i Nikolica

BUCA

pre 8 godina

Svakako da je sada rukovodstvo Federacije pokazalo da i dalje imaju slepilo kada su u pitanju problemi koji moraju biti rešeni! Ovakva kakva je sada BiH nikada neće biti ni nalik normalnoj zemlji!

Duška

pre 8 godina

Kada je Vučić promovisao zajedničke projekte regiona gde je i BiH trebala da "omasti" brke tada su bili zadovoljni, a sada su pokazali da nisu zaslužili ništa od onoga što im je Srbija pružila poslednjih godina.

rusosaurus

pre 8 godina

Zločin nema naciju,veru,političku i rasnu pripadnost ,ali je imaju žrtva i zločinac .Smeta mi licitiranje brojem žrtava i lokacijama , a pogotovo što Srebrenica biva izdvojena od ostalih zločina počinjenih u nesretnim 90-tim .Prvi je Raphael Lemkin uveo pojam genocida i njegovu pravnu definiciju .Iako je Ninberški proces bio u istom vremenu kada je uveden pojam genocida nijedan nacista nije optužen i osuđen za zločin genocida .Pogodite ko je prvi Evropljanin osuđen za genocid?Da bi postojao genocid nije po definiciji jedina odrednica broj žrtava već namera da se neka etnička,verska ili rasna grupa istrebi,odnosno da kao takva nestane (prelaskom u drugu veru ,proterivanje,ukidanje osnovnih uslova za život ).I to je vrhunac paradoksa jer da je postojala namera da se sprovede genocid šta je počinioce sprečavalo da to urade na teritoriji gde su imali apsolutnu vlast .Zamislite da su nacisti ubijali nesretne Jevreje po celoj Evropi ,a da su u isto vreme Jevreji (pri postradali) u hitlerovoj Nemačkoj imali sva građanska i politička prava .Pre neko veče sam na You tube gledao snimke o koloni iz Srebrenice koja se pod borbom probijala do Tuzle počev od 11.7 do 17.7.1995. .Ako se neko složi da je smrt hiljada nemačkih vojnika koji su poginuli pod Staljingradom ili su bili zarobljeni pa deportovani u Sibir genocid ,tek tada braneći takav apsurd može govoriti da je zločin u Srebrenici genocid ...

TESLASU

pre 8 godina

Mnogima u regionu i onima koji su imali umesane prste u ratu tokom 90-ih na nasim prostorima nije u interesu da se neke stvari iskristalisu i da dodjemo do vracanja mira koji smo imali pre tih okrsaja,zlih ludi je bilo na svim zaracenim stranama i zlocina koji ne smeju ostati zaboravljeni,ali ne treba praviti prostor za nove zlocine i nova zverstva, sem pojedincima profiterima rat nikome cestitom dobro nije doneo.

Miroslav

pre 8 godina

Ala je uhvatio Kecman ovu Milicevu u raskoraku,pa to je sjajno!!! Kaze ona da su zlocini nad Srbima neistrazeni zato sto su ih zataskavali srpske glavesine kako se ne bi otkrile njihove umesanosti u zlocine nad muslimanima!?!?!?!? Ovaj je pita gde je tu logika! I da,gde je tu logika?! Vidim,Srbi su se mnogo pitali da li ce se istraziti zlocin u Srebrenici,jer su boga ti veoma uticajni! Ipak,nemadose istog takvog uticaja da se istraze zlocini9 nad Srbima! Aha,cekaj,pa sada razumem! Zlocin u Srebrenici su istrazivali oni koji su imali i moc za to,USA,EU na celu sa Holandijom(zbog njihove licne odgovornosti)! Ipak,nesto se ne slaze! Isti ti su imali moc da istraze zlocine nad Srbima,pa nisu jer su to po Milicevoj kocili "uticajni" Srbi!!! E gospodjo Milic,da nije tuzno,bilo bi smesno!!! Ja razumem da ste vi placeni(kao gosp. Kandic i Biserko) da glasno propagirate zlocin u Srebrenici i potrebu da se Srbija suoci sa time,ali ne i za isti postupak u obrnutom smeru! Ova nelogicnost koju ste izrekli a gospodin Kecmanovic Vas na ocigled svih razotkrio,pokazuje koji je Vas "posao"!!! Plus,napadate knjizevnika koji ima pravo da ne zna sta pravno znaci genocid,da mora da je izgovori! Jos jedan dokaz Vase tzv. namere da se suocimo sa genocidom!!! Na veliku zalost,jako ste providni!!!

Miroslav

pre 8 godina

A sada,o Srebrenici! Naravno da je to nevidjen zlocin! Naravno da se zbog toga u grobu okrecu Vojvode Misic,Bojovic,Putnik,Stepanovic,koji su casno drzali svoje zarobljenike u Velikom ratu,a ne kao Mladic i svita podmuklo! Zlocin koji srpski narod nikada nikome nije uradio do tada! A time sto insistirate dqa se okarakterise kao genocid(sto verovatno i jeste),ne postizete sustinu,vec relativizujete taj zlocin zarad njekove karakterizacije,sto za mrtve i pokjne Bosnjake,Bog da im dusu oprosti i Alah im se smiluje dusama,nista ne postizete!!! Toliko!!!