"Kanonizacija Stepinca na čekanju"

Teolog Drago Pilsel, komentator posete pape Franje Sarajevu, ocenio je da je kardinal Alojzije Stepinac "vruć krompir" u odnosima pravoslavne i katoličke crkve.

Izvor: B92

Subota, 06.06.2015.

13:42

Default images
foto: Beta/AP

On je rekao da je upravo zbog toga njegova kanonizacija "stavljena na čekanje".

Zbog toga je, dodao je, veoma važno što je u pratnji pape Franje u Sarajevu i kardinal Kurt Koh, predsedavajući Papinskog saveta za unapređenje hrišćanskog jedinstva.

Koh je, inače, u ovoj godini već dva puta boravio u Beogradu - u februaru je razgovarao sa patrijarhom Irinejom, a nedavno sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

Nakon toga Sveti arhijerejski sabor SPC je nedavnom redovnom prolećnom zasedanju odlučio da formira komisiju za dijalog sa Katoličkom crkvom, koju će predvoditi mitropolit zagrebački Porfirije.

Komentarišući posetu pape u direktnom prenosu na Al džaziri Balkan, Pilsel je rekao da je zato Koh veoma važna figura koja bi trebalo pojačati most između katolika i pravoslavaca, kao i da su episkopi SPC odlukom o formiranje komisije za đalog napravili veoma značajan korak za dalje odnose dveju crkava.

"Kanonizacija Stepinca je gotova stvar za Vatikan. Međutim, to proglašenje svecem je stavljeno na čekanje, jer se traži udobrovoljavanje srpske strane", rekao je Pilsel.

Izabrane komisije će raditi na tome, a do tada je potrebno strpljenje.

Otuda i papina poruka, kaže Pilsel, Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i BiH, gde se Stepinac smatra herojem, da se strpi.

Pilsel kaže i da bi bilo veoma važno za hrvatsku stranu da se odustane od tvrdnji da je u Jasenovcu stradalo 700.000 ljudi, te da bi rebalo barati cifrom od, na primer, 83.000 - najviše, kako kaže, Srba, Roma, ali Hrvata komunista.

Pilsel je rekao i da je hrvatski kardinal Bozanić za 24. novembar zakazao skup na kome bi Katolička crkva trebalo da da odgovor na pitanje do koje mere se, kako je rekao, Stepinac "trudio da spasi Srbe", što bi doprinelo hlađenju tog "vrućeg krompira" u odnosima pravoslavne i katoličke crkve i Beograda i Zagreba.

Pilsel, naime, tvrdi da je Stepinac prekrštavanjem pravoslavaca, odnosno njihovim prevođenjem u katoličanstvo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj želeo da ih spasi govoreći da kada se ludilo tog doba okonča svako može da se vrati svojoj veri i crkvi.

Za nasilno prekrštavanje pravoslavaca u katoličanstvo Stepinac je, kako Hrvati tvrde u montiranom procesu posle rata, osuđen na pet godina zatvora, a nakon izlaska iz tamnice do smrti je bio u kućnom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: