Bugarska zabrinuta zbog Makedonije

Bugarski premijer Bojko Borisov istakao je da su stabilizacija situacije u susednoj Makedoniji i uspostavljanje političkog dijaloga neophodni.

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

22:15

Default images

"Ne mešajući se u unutrašnje poslove te zemlje, izražavamo zabrinutost zbog političke krize kod naše granice", rekao je Borisov u Sofiji, gde se sastao sa makedonskim opozicionim liderom Zoranom Zaevim.

Borisov je dodao da Bugarska insistira na razgovoru vlade i opozicije, kao što to od Skoplja traži i Evropa.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je mesto Makedonije u Evropskoj uniji (EU) i NATO, kao i da će ta zemlja uz pomoći evropskih institucija uspeti da reši političku krizu.

Borisov je ranije ocenio da bi premijer Makedonije Nikola Gruevski trebalo da podnese ostavku kako bi se stabilizovala situacija u Makedoniji.

Bugarska se zalaže za ulazak Makedonije u EU i prva je zemlja koja je priznala Republiku Makedoniju pod tim imenom, posle raspada bivše Jugoslavije. ;

Politička i institucionalna kriza u Makedoniji traje od aprila 2014, kada opozicioni SDSM nije priznao rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu Sobranja, a produbila se krajem januara ove godine kada je premijer Gruevski optužio Zorana Zaeva da "ugrožava ustavni poredak" zbog čega je protiv njega podneta krivična prijava.

Zaev je optužio Gruevskog da je preko Uprave za bezbednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije, a februara ove godine je počeo da objavljuje po vlast kompromitujuće prisluškivane telefonske razgovore Gruevskog i njegovih saradnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: