"Namere Albanije nedobronamerne"

Povodom izjava nakon susreta srpskog premijera Aleksandra Vučića sa albanskim kolegom Edijem Ramom, Miša Đurković smatra da su namere Albanije nedobronamerne.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

21:13

Default images

"Rama ima odlične pi-ar savetnike i rečeno mu je šta treba da kaže - kako ćemo sarađivati, poboljšati odnose... Ovo je iznuđen pokušaj obe strane, posebno srpske, jer je to uslov za otvaranje poglavlja. Namere Albanije prema Srbiji su nedobronamerne", rekao je u Temi dana na TV B92 Miša Đurković iz Instituta za evropske studije.

Istoričar Aleksandar Životić je današnji susret premijera Srbije i Albanije okarakterisao kao marketinški potez i objasnio da se odnos Srbije i Albanije u prethodna dva veka može okarakterisati kao kontinuirani sukob.

"Ako posmatramo srpsko-albanske odnose u prethodna dva veka može se reći da je reč o konfliktnom odnosu. Postojali su svetli trenuci pred balkanske ratove, pre Prvog svetskog rata i saradnja partizana u Drugom svetskom ratu, kao i otopljavanje odnosa sezdesetih godina prošlog veka. Sve ostalo može se okarakterisati kao kontinuirani sukob", navodi Životić.

Obojica sus e složili da su na odnose Srbije i Albanije ogroman uticaj imale velike svetske sile.

"Albanci su bili mezimče međunarodne zajednice i koristili su ih za kontrolisanje Balkana. I sve potiče od tog neravnopravnog položaja", smatra Đurković.

"Svoje nacionalno pitanje, Albanci su uvek otvarali u vreme velikih potresa u svetu i uvek su kreditora nalazili u društvu velikih sila. Uloga velikih sila je bila presudna u 20. veku u odnosima Srbije i Albanije", ističe Životić i dodaje da "stereotipi postoje i na jednoj i na drugoj strani, ali se istorija potrudila da ti stereotipi žive".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: