"Da ubedimo EU da smo spremni"

U Evropskoj uniji postoji zamor od proširenja i primanja novih članica, ali moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni.

Izvor: B92

Subota, 16.05.2015.

09:28

Default images

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić je istakla da moramo da dokažemo da smo spremni za unapredenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovodenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme.

Govoreći o nedavnom razgovoru predstavnika nevladinog sektora sa premijerom Aleksandrom Vučićem, Bobić je za RTS rekla da su istaknuti problemi, nedostaci i ukazano gde je potrebno pojačati saradnju između izvršne vlasti i civilnog sektora.

"Uočavamo šta nije dovoljno dobro i pokušavamo da ukažemo i dajemo sugestije šta treba da se unapredi", rekla je Bobić.

Kako je kazala, učesnici sastanka imali su otvoren pristup, ukazali šta su nedostaci, kako se može poboljšati saradnja NVO i izvršne vlasti, šta može da bude unapređeno.

"Zaključak je da postoji volja od strane vlade da se ta saradnja unapredi, da se čuju predlozi, sugestije i kritike, što nas raduje, da ukažemo šta može da bude unapređeno", rekla je Bobić.

Ona je dodala da civilni sektor sa svoje strane radi sve kako bi pregovori sa EU zapoceli što pre i da je važno da proces ima dinamiku, kao i da tokom ove godine dobijemo otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Bobić je kazala da organizacije civilnog društva mogu da pomognu u komunikaciji sa partnerima u zemljama članicama EU.

Pregovore doživljavamo kao važan proces za ukupne reforme u Srbiji koji ne ne sme da bude isključivo u rukama političara i administracije, dodala je ona.

"Obično se kaže da od strane EU postoji zamor od proširenja, a postoji i zamor od reformi u zemljama koje su u procesu pristupanja, to su obimne reforme i za njih je potrebno vreme", navela je Bobić.

Kada je u pitanju proces otvaranja poglavlja, ona je kazala da je najveća odgovornost na našoj strani.

"Moramo da ubedimo drugu stranu da smo dovoljno spremni. Moramo politički da ih ubedimo da smo za unapredenje odnosa izmedu Beograda i Prištine i sprovodenje dogovorenog, ali i da smo za dalje reforme", objasnila je ona.

Bobić je dodala da je u junu planiran novi sastanak sa premijerom, ali i sa resornim ministrima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: