SA: U vrtićima se otrovalo 51 dete

Broj dece koja su se prošle sedmice u pet vrtića javne ustanove "Deca Sarajeva" otrovala salmonelom, uprkos kratkoj stagnaciji, nastavio je da raste.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.04.2015.

10:27

Default images

Do sada su na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledana 193 deteta, a 51 ih je zadržano na lečenju.

Prema rečima šefa kliničke Službe za odnose sa javnošću Azre Dedajić, zdravstveno stanje obolele dece je stabilno i ona su pod stalnim lekarskim nadzorom, prenose mediji u BiH.

Prvi rezultari analiza Službe za makrobiologiju ukazuju da su deca iz sarajevskih vrtića zaražena salmonelom, kako se u prvi mah i pretrpostavljalo, a potvrđeno je da su mališani koji su primljena na kliniku iz četiri od ukupno 29 vrtića javne ustanove "Deca Sarajeva", odnosno da se radi o vrtićima "Leptirić", "Mašnica", "Skenderija" i "Lastavica" koji se nalaze na različitim gradskim lokacijama.

Deca su se, najverovatnije, otrovala obrokom koji je u vrtićima serviran u ponedeljak, a u sredu su na kliniku počeli stizati mališani sa visokom temperaturom, dijarejom i povraćanjem.

Danas bi trebali biti gotovi i prvi nalazi izuzetih uzoraka sa radnih površina u centralnoj kuhinji ustanove "Deca Sarajeva", ali i briseva zaposlenih čiji je rad do daljeg obustavljen.

Takođe, Ministarstvo zdravlja Kantona Sarajevo kao i resorno Federalno ministarstvo trebali bi danas da odlučuju i o proglašenju epidemije salmonele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: