Ruski automobilisti u Poljskoj

U Poljsku je ušlo nekoliko desetina ruskih automobilista u konvoju Putevima slave, koji vožnjama od Moskve do Nemačke slave 70. godišnjicu pobede nad fašizmom.

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

14:40

Default images
Foto: Beta/AP/Arhiva

Iz Moskve su krenuli 18. aprila a danas su prešli kod Terespola poljsku granicu u 20 uglavnom terenskih automobila odeveni u uniforme a među njima su i ruski veterani iz borbi u Avganistanu i Ccečeniji, javio je poljski radio RMF FM.

Vožnju nazvanu Putevima slave organizovalo je rusko Dobrovoljno udruženje podrške armiji, mornarici i vazduhoplovstvu koje za cilj ima negovanje rodoljublja među Rusima i podršku armiji i civilnoj odbrani.

Vožnja putevima slave Crvene armije vodi ruske automobiliste tokom dve sedmice iz Moskve preko Belorusije i Poljske do Nemačke, mesta Torgau, 25. aprila, na dan kada su se tu prvi put sreli američki i sovjetski krak savezničke vojske u Drugom svetskom ratu.

Ruski automobilisti i njihov Put slave Moskva-Minsk-Torgau ne izazivaju u Poljskoj takve kontroverze i proteste kao konvoj koji će uslediti - prolazak bajkera iz najstarijeg ruskog motociklističkog kluba Noćni vukovi, koji kreću 26. aprila iz Moskve da bi trasom dugom 6.000 kilometara, preko Belorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije, 9. maja na Dan pobede stigli u Berlin.

Najviše Poljaci ali i Česi i Slovaci sazivaju se preko društvenih mreža na proteste i blokade Noćnih vukova a glasni su i zahtevi da se ruskim motocklistima ne dozvoli da pređu granice.

Poljski i Češki najviši zvaničnici označili su vožnju Noćnih vukova za političku provokaciju a češki premijer Bohuslav Sobotka čak za odgovor Moskve na to što je nedavno od Baltika preko Poljske i Cceške do svoje baze u Nemačkoj prošao konvoj 550 američkih vojnika sa oklopnim transporterima.

Ipak i šef poljske diplomatije Gžegož Šetina i češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek saopštili su da Noćni vukovi mogu da dođu u posetu kao i svaki drugi turista ukoliko imaju važeće vize ali da će policija pripaziti da li poštuju zakone.

Poljski motociklisti koji organizuju slične patriotske vožnje i motociklistički obilazak spomenika i grobalja poljskih vojnika po svetu dogovorili su da na teritoriji Poljske budu pratnja Rusima, kako bi ih zaštitili od eventualnih napada i provokacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: