Vojno vazduhoplovstvo na infuziji

Iznos od oko pet miliona evra, koliko je Vlada Srbije namenila Ministarstvu odbrane za obnovu avijacije, prva je konkretna pomoć države vojnom vazduhoplovstvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

08:20

Default images
Foto: Beta/Arhiva

Ovaj novac biće potrošen na remont migova i nabavku rezervnih delova, objavile su "Večernje novosti"

Glavni partner u ovom poslu, prema najavama iz Ministarstva odbrane, biće Rusija, iz koje i potiču srpska vojna krila.

Obnova i nabavka letelica bila je i jedna od tema o kojoj je ministar odbrane Bratislav Gašić prošle nedelje u Moskvi razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Novac koji je dodeljen za pomoć avijaciji trebalo bi bar donekle da premosti period do konačne odluke o kupovini novih aviona, objašnjavaju u Minstarstvu odbrane.

Njime će bitii omogućeno redovno snabdevanje rezervnim delovima, ali i produženje veka trajanja aviona za period od pet do 10 godina. Ukoliko se ulaganje nastavi sačuvaćemo zaštitu sopstvenog vazdušnog prostora, rekli su u Ministarstvu odbrane.

Pitanje na koje za sada nema odgovora jeste cena budućeg remontovanja srpskih lovaca, alil i koliko će letelica ići na servis.

Prema studijama koje je još pre nekoliko godina sačinila Komanda Ratnog vazduhoplovstva i PVO, za remont i modernizaciju predviđena su četiri "miga 29" i desetak letelica "mig 21".

Kako je u međuvremenu kriza pritisla sistem odbrane, realno je očekivati da će novi život biti udahnut najviše polovini odo ovog broja letelica.

Novac koji je država izdvojila kao infuziju Ratnom vazduhoplovstvu, kako tvrde vojni piloti, nedovoljan je za ozbiljniju promenu situacije.

Od ovog novca mkoguće je kvalitetno rešavanje problema nabavke delova, što je donedavno bio i razlog prizemljenja lovačke avijacije.

Situacija u Ratnom vazduhoplovstvu, posebno posle helikopterske nesreće kod Surčina, izuzetno je ozbiljna, a država je ušla u dvanaesti čas za spasavanje vojnih krila.

Problemi su posebno nagomilani u lovačkoj avijaciji koja je zadužena za čuvanje neba u tzv. "er polising" vazdušnom prostoru.

Posebno zabrinjava podatak da je proces školovanja letača na nadzvučnim avionima zaustavljen.

Piloti su u poznim godinama, a u sledećih nekoliko godina trećina aktivnog pilotskog sastava otići će u starosnu penziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: