Hapšenje Tačija malo verovatno

Hapšenje ministra spoljnih poslova Hašima Tačija u slučaju da dođe u Beograd bio bi diplomatski incident i naljutilo EU, piše Rojters.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.04.2015.

15:51

Default images
Foto: Beta/AP

Agencija piše i da eventualno hapšenje nije mnogo verovatno.

Srpski političari su, podseća Rojters, odavno proglasili Tačija za ratnog zločinca zbog njegove uloge u sukobu na Kosovu od 1998. do 1999. godine, a sud u Srbiji ga je 1997. godine u odsustvu osudio na 10 godina zatvora zbog terorizma.

Iako je prošlog meseca pio kafu s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Prištini, Beograd voli da drži Tačija na distanci, navodi Rojters i piše da će Vlada Srbije biti suočena sa zahtevima nacionalista da ga uhapsi ukoliko 24. aprila dođe u Beograd na konferenciju koju organizuje jedna nevladina organizacija.

Njegovo prisustvo bi, prema proceni Rojtersa, zahtevalo i pozamašnu bezbednosnu organizaciju.

"Tači je dobio poziv i spreman je da ide. Sada je na vlastima u Beogradu da li će ići", rekao je Rojtersu savetnik kosovskog ministra Arđan Arifaj.

Rojters navodi da ovim povodom nije dobio odgovor od kancelarije tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, ali da je, prema pisanju "Blica", Vukčević rekao da bi Tači "ukoliko dođe, mogao biti uhapšen".

EU: Pratimo situaciju

U Briselu danas nisu želeli da komentarišu eventualnu posetu kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Beogradu, uz podsećanje da Evropska unija nije uključena u organizaciju skupa na koji je on pozvan.

"Pratimo situaciju u vezi sa Tačijevom posetom, ali pošto EU nije ni inicijator ni organizator događaja, ne bi bilo umesno da to komentarišemo", rekao je za Tanjug funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Tačija je, uz još četiri ministra sa Zapadnog Balkana, pozvala nevladina organizacija "Ambasadori mira", a skup bi trebalo da se održi 24. aprila u Beogradu, ali je srpski šef diplomatije Ivica Dačić rekao da je takva poseta nepotrebna.

U EU nisu hteli direktno da komentarišu ni medijske izveštaje da Brisel vrši pritisak na Srbiju da ukaže gostoprimstvo Tačiju.

"Naš stav je da podržavamo sve što doprinosi procesu pomirenja i dobrosusedskim odnosima u regionu", rečeno je Tanjugu u sedištu EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: