Obama: Dosta smo se mešali kod vas

Predsednik SAD Barak Obama rekao je liderima Latinske Amerike da su dani kada je njegova zemlja mogla nekažnjeno da se meša u poslove tog regiona prošlost.

Izvor: B92

Subota, 11.04.2015.

10:14

Default images
Foto: Beta, AP

Obama se na otvaranju sedmog Samita dve Amerike rukovao sa kubanskim liderom Raulom Kastrom, što je ocenjeno kao istorijski trenutak, iako im to nije prvi put.

Ipak, ovo je njihov prvi susret od popušanja zategnutosti između dve zemlje u decembru. Njihovi današnji istorijski razgovori biće pod senkom tenzije između Venecuele i SAD, prenosi Bi-Bi-Si.

Obama i Kastro će se kasnije sastati i to će biti prvi zvanični susret dva lidera, posle više od pet decenija. Na poslednjim samitima lidera Severne, Južne i Centralne Amerike, SAD su bile kritikovane zbog embarga protiv Kube i njenog protivljenja da Kuba učestvuje na tim skupovima.

Sedmi samit je prvi na kojem će Kuba učestvovati i velika pažnja biće usmerena na rečnik koji bude korišćen među bivšim neprijateljima. Pre početka samita, Obama je naglasio da se nada da će otopljavanje u odnosima poboljšati život kubanskog naroda.

Kasnije su se Obama i Kasatro pridružili predstavnicima 35 zemalja na ceremoniji otvaranja samita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: