Sirija zabrinuta zbog Jemena

Sirija je saopštila da je duboko zabrinuta zbog opasnog razvoja situacije u Jemenu.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

00:23

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Kako navode, razlog za to je vojna operacija koja je juče pokrenuta na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Sirijska državna televizija je citirala izvor u ministarstvu spoljnih poslova koji je naveo da Damask poziva strane u Jemenu na dijalog i postizanje političkog rešenja, preneo je Rojters.

U međuvremenu, Irak je danas odbacio upotrebu sile u Jemenu i saopštio da bi vojna intervencija Saudijske Arabije i njenih arapskih saveznika iskomplikovala situaciju, izvestio je Rojters.

Irački zvaničnici su pozvali strane u Jemenu da ostave razlike iza sebe i povedu ozbiljan dijalog.

Libanski Hezbolah osudio je danas kao "neopravdanu agresiju" vazdušne udare u Jemenu, navodeći da to vodi region pojačanoj napetosti.

Ova šiitska grupa, koju podržava Iran, takođe je pozvala Saudijsku Arabiju i njene saveznike da odmah i bezuslovno obustave napade.

Arapska liga je ranije danas dala punu podršku kampanji, koju predvodi Saudijska Arabija, protiv šiitskih Huta u Jemenu.

Generalni sekretar ove organizacije Nabil Elarabi je izjavio kako je ova operacija usmerena "protiv specifičnih ciljeva među Hutima" na osnovu zahteva jemenskog predsednika Abda-Rabua Mansura Hadija, prenosi Rojters.

Prema saopštenju ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu Adela al-Džubeira, koalicija koju čini više od 10 zemalja se pridružila vojnoj kampanji koja ima za cilj zaštitu Hadijeve vlade od Huta koji su krenuli u ofanzivu na Aden, u koji se Hadi sklonio kada je pobegao iz kućnog pritvora u Sani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: