Slične nesreće i 1997. i 1999.

Pad aviona "Džermanvingsa" u Francuskim Alpima pre dva dana nije prva tragedija u kojoj je kopilot na komercijalnom letu namerno oborio letelicu.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2015.

14:10

Default images
Foto: Beta, AP

Stručnjaci za avio bezbednost povezuju ovu situaciju sa sličnim nesrećama koje su se dogodile u Singapuru 1997, Egiptu 1999, ali i Mozambiku 2013. godine.

"Ova tragedija je upravo dobila najgori mogući epilog. Ukoliko su tačni navodi da je u pitanju samoubistvo, to nas podseća na dve slične, veće, nesreće 1997 i 1999 godine. Istrage u oba slučaja, udesa Silker i Egipt er putničkih aviona, nisu nedvosmisleno zaključile da su u pitanju bila samoubistva ali je nevanično to smatrano kao uzrok", kaže Petar Vojinović, urednik vazduhoplovnog portala Tango Six. Kako kaže, ploti prolaze redovne zdravstvene preglede i njihovo psihofizičko stanje se redovno kontroliše.

"Ako postoji industrija koja je samoregulisala standarde zdravlja svojih zaposlenih onda je to avioindustrija. Međutim, kao i u svakoj profesiji, najneprijatnija iznenađenja su uvek moguća", rekao je Vojinović za B92.

Neki stručnjaci smatraju da je problem i loš sistem osiguravanja pilotskih kabina.

Od terorističkog napada ne Kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. godine, uvedene su povećane mere bezbednosti pilotskih kabina, ali, kako prenose svetski mediji, neki od stručnjaka smatraju da su one donele više štete nego koristi.

"Vrata kokpita su obično zaključana, da biste ušli morate ukucati kod, ali u kabini na kontrolonoj tabli pilota postoji prekidač kojim on mora potvrditi otključavanje vrata“, kaže urednik publikacije Flajtglobal Dejvid Kaminski-Morou.

Kako je rekao, u Mozambiku je 2013. godine pilot namerno oborio letelicu, dok je kopilot ostao zaključan izvan kabine.

On smatra da se sve jedan broj nesreća može pripisati zloupotrebi sistema za zaključavanje pilotskih kabina.

U Egiptu se 1999. godine desila slična situacija u kojoj je, kako se veruje, pilot izašao iz kabine, a kopilot namerno usmerio avion u Atlantski okean i usmrtio oko 200 putnika.

Dve godine ranije, letelica Silkera na letu od Džakarte do Singapura srušila se u reku Musi kada je poginulo 97 putnika i sedam članova posade. Veruje se da je pilot namerno izazvao pad i izvršio samoubistvo zbog finansijske situacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: