Ambasada Ukrajine:Srbija da pomogne

Ukrajina bi veoma cenila ako bi Srbija mogla da u potpunosti upotrebi kontakte s Moskvom zarad pune primene sporazuma iz Minska.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

23:27

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je, konstatujući da Srbija predsedava OEBS-u u veoma teškom vremenu za organizaciju i evropsku bezbednost u celini, rekla otpravnica poslova ukrajinske ambasade u Srbiji Jevgenija Filipenko.

"To je jedinstvena šansa za Srbiju da pokaže svoju sposobnost da bude nepristrasni lider. Mi veoma cenimo podršku Srbije za delovanje specijalne posmatračke misije OEBS-a, koja je jedina međunarodna misija na istoku Ukrajine. Takođe cenimo podršku Srbije delovanju trilateralne Radne grupe, koja se bavi implementacijom sporazuma iz Minska", navela je Filipenko.

Ona je istakla da mirovni sporazum iz Minska pruža jedinstvenu priliku za mir i da je Ukrajina u potpunosti posvećena tome da je iskoristi.

"Ključni element sporazuma iz Minska je prekid vatre, što znači prestanak stradanja. Od kada je prekid vatre uspostavljen 15. februara više od 70 ljudi je ubijeno i stotine je ranjeno. Uspostavljanje stabilnog prekida vatre apsolutno je neophodno", kazala je Filipenko.

Predstavnica ukrajinske diplomatije u Beogradu rekla je da bi povlačenje teškog naoružanja trebalo da bude sprovedeno što pre, kao i da bi to trebalo da verifikuje posmatračka misija OEBS-a, ali je konstatovala da ona nažalost nema pristup svim teritorijama "koje kontrolišu militanti".

Ona je navela da je Ukrajina pokrenula dalje korake ka stabilizaciji, konkretno kroz usvajanje parlamentarne rezolucije o specijalnoj proceduri za lokalnu samoupravu za regione u oblasti Donjecka i Luganska, što je prema njenim rečima potpuno u skladu sa sporazumom iz Minska i otvara put za slobodne i poštene izbore (uz nadgledanje OEBS) u skladu sa ukrajinskim zakonodavstvom.

"Ukrajina je bila i biće unitarna država. Federalizacija nije opcija i to je saopšteno na svim nivoima u Ukrajini. Međutim pre kraja tekuće godine Ukrajina će sprovesti ustavne promene ka decantralizaciji i specijalnom statusu za određene regione u Donbasu. Zzelim da naglasim da predloženi program decentralizacije na kojem vlada radi, nema veze sa federalizacijom", istakla je Filipenko.

Ona je naglasila da u Ukrajini "nije reč o građanskom ratu, nego o spoljnoj agresiji", kao i da vlada mora da bude na odbrambenoj liniji.

Kada je reč o pregovorima "normandijske četvorke", koju čine predsednici Francuske, Rusije i Ukrajine zajedno sa kancelarom Nemačke, Filipenko je navela da Ukrajina polaže velike nade u ovaj format razgovora, jer veruje da će dalji politički pritisak evropskih lidera doprineti stabilizaciji i miru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: