Kolinda ne želi Titovu bistu

U kancelariji hrvatske predsednice obavljena je primopredaja umetničkih dela i ostalih artefakata, zaostavštine Josipa i Jovanke Broz iz nekadašnje Vile Zagorje

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 18.03.2015.

17:19

Default images
Foto: Tanjug

Ta će dela biti predata na korisćenje Muzejima Hrvatskog zagorja u Titovom rodnom mestu Kumrovcu.

Kako prenosi "Jutarnji list", među više od stotinu dela je poprsje Josipa Broza, rad Antuna Augustinčića, kao i još jedno gipsano poprsje, zatim dva portreta, ulja na platnu Marina Tartaglie i Omera Mujadžića.

"U skladu sa odlukom predsednice Kolinde Grabar Kitarović, navedena dela biće predata na korišćenje Muzejima Hrvatskog zagorja", saopšteno je iz predsedničke kancelarije.

Stručno preuzimanje obavili su predstavnici Muzeja Hrvatskog zagorja, Muzeja Staro Selo Kumrovec i Galerije Antuna Augustinčića.

Hrvatska predsednica je ranije najavila da će sa Pantovčaka ukloniti Titovu bistu, jer smatra da je on bio diktator.
Foto: Tanjug
Iako je bista godinama izazivala polemike u javnosti, dosadašnji predsednici Hrvatske, među kojima i prvi predsednik Franjo Tuđman, osnivač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi i nova predsednica, nisu želeli da je uklone iz predsedničkih dvora.

Sadašnji predsednik HDZ Tomislav Karamarko više puta je kritikovao bivšeg predsednika Ivu Josipovića zbog Titove biste i poručivao da bi je on, da je predsednik države, izbacio s Pantovčaka.

Karamarkove izjave izazvale su brojne kritike, a posebno bivšeg predsednika Stjepana Mesića koji je rekao da je u Karamarkovoj izjavi sadržan ukus istorijskog revizionizma kojim "desnica bombarduje već više od dva desetljeća".

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas da su Josip Broz Tito i Franjo Tuđman najbolje što je država imala u datim razdobljima istorije i dodao da onaj ko to ne razume, ne razume ni hrvatsku istoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: