Boko pušta civile, sprema napade

Pripadnici Boko Harama masovno se okupljaju u gradu Gvozu kako bi se spremili za ofanzivu na međunarodne snage, navode obaveštajne službe, piše Skaj njuz.

Izvor: B92, Skaj njuz

Petak, 06.03.2015.

19:55

Default images

Prema izvoru iz obaveštajne službe u toj oblasti su i bezbednosne snage iz Čada koje se kreću polako zbog straha od povređivanja civila, ali i zbog toga što su članovi Boko Harama minama okružili grad.

Žena koja je od jula bila zarobljena u Gvozu rekla je svojoj ćerki da su militanti prošle nedelje govorili civilima da napuste grad i tako izbegnu da se tokom borbe nađu između dve vatre.

Hajija Adama je osim toga istakla da joj je majka rekla da pripadnici Boko Harama puštaju mlade žene koje su držane tamo protiv njihove volje, kao i da među njima ima i onih koje su zarobljeništvu zatrudnele.

Kako navodi, njena majka je napustila Gvozu prošle nedelje i pobegla do grada Jola u susednoj državi Adamava.

Boko Haram je prošlog avgusta proglasio islamski kalifat širom severnoistočne Nigerije i do sada izveo na desetine samoubilačkih napada, kao i oružanih napade na sela.

Međutim, poslednjih nedelja vojnici Čada i Nigerije uspeli su da ponovo zauzmu nekoliko sela od pripadnika Boko Harama.

Na desetine hiljada Nigerijaca je do sada pobeglo od borbi u susedni Kamerun.

Tokom šestogodišnjeg sukoba u Nigeriji procenjuje se da je ubijeno oko 12.000 ljudi, a da je i do 1.6 miliona ostalo bez domova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: