Muškarac iz Paraćina umro od gripa

Muškarac iz Paraćina (36), koji se od gripa lečio na intenzivnoj nezi Klinike za infektivne bolesti u Kragujevcu, umro je noćas, saopšteno je iz te ustanove.

Izvor: B92

Petak, 06.03.2015.

10:46

Default images
Foto: Freeimages.com

Prema informaciji iz Kliničkog centra, taj pacijent je primljen u kragujevački Klinički centar na lečenje u veoma lošem zdravstvenom stanju, sa komplikacijama nastalim zbog infekcije virusa gripa koje su bile prisutne više dana pre prijema.

Direktorka Klinike za infektivne bolesti Olgica Gajović je rekla da je preminuli pacijent imao određene "imuno-supresivne zdravstvene tegobe" i pre obolevanja od virusa gripa.

Zdravstveno stanje još dvoje pacijenata koji se leče od virusa gripa u Kragujevcu pogoršalo se u poslednja dva dana i lekari se bore za njihov život.

Pre dva dana na Infektivnoj klinici KCS od gripa je preminula trudnica (33) iz okoline Beograda.

Krajem februara, mladić iz Užica umrao je na Vojnomedicinskoj akademiji od virusa sezonskog gripa A (H1).

Dve pacijentkinje u teškom stanju

Dve pacijentkinje iz Novog Pazara koje su zbog gripa H1N1 smeštene na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Kragujevcu, u teškom su zdravstvenom stranju, rečeno je radiju Sto plus u toj ustanovi.

Porptarolka KC Kragujevac Vanja Đordjević rekla nam je da su one priključene na respiratore i da lekari konstantno prate njihovo stanje, koje je "izuzetno teško".

Načelnica Opšte prakse novopazarskog Doma zdravlja Nataša Mijailović izjavila je za Sto plus da "ima odredjenih pokazatelja da epidemija gripa u Novom Pazaru polako jenjava".

"U poslednja dva meseca bila je izuzetno teška situacija. Javljao nam se veliki broj pacijenata sa simptomima gripa, a doktori su u toku jedne smene zbrinjavali i preko 60 obolelih. Ccak nam se razboleo i veliki broj lekara i medicinskog osoblja pa smo i zbog toga bili pod velikim pritiskom", kazala je Mijailović.

Zbog respiratornih problema izazvanih gripom, na grudnom odeljenju Zdravstvenog centra u poslednja dva meseca hospitalizovano je i lečeno više od 100 pacijenata, a najteža situacija bila je u februaru.

Batut: Gripa ima, obratiti pažnju na mere prevencije

U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti i široka rasprostranjenost virusa gripa, što je uobičajeno za ovaj period godine, a u narednim nedeljama može se očekivati povećan broj obolelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Zato je važno obratiti pažnju na mere prevencije i blagovremeno se obratiti lekaru ukoliko se simptomi bolesti pojačaju i traju duže od dva dana.

Dr Dragana Dimitrijevic iz Instituta kazala je da ovogodišnja sezona gripa ima uobičajeni tok, kao što je slučaj i u većini evropskih zemlja.

Svi sezonski virusi su u cirkulaciji i nema nikakvog "odskakanja" od uobičajenog za ovaj period, dodala je ona.

"U Srbiji je poslednja tri meseca virus gripa potvrđen na teritoriji 20 okruga, a i dalje se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i njegova široka rasprostranjenost, što je očekivano za ovaj period godine", rekla je za Tanjug dr Dimitrijević.

Ona je dodala da se može očekivati da će se u narednim nedeljama registrovati povećan broj obolelih od ove bolesti.

Prvu epidemiju gripa u ovoj sezoni prijavio je Zavod za javno zdravlje Požarevac na teritoriji braničevskog okruga. Virusi koji su u cirkulaciji su podtipovi virusa gripa A(H1)p, A(H3) i tip B, a dominantan podtip virusa gripa je A(H1)p.

Dimitrijević je rekla da su od početka ovogodišnje sezone do sada prijavljena 202 laboratorijski potvrđena slučaja gripa od kojih je u 55 uzoraka dokazan virus influence AH1, u 37 odsto AH3, pet posto za virus B i tri odsto za virus tipa A.

Ona je podsetila da je grip sezonsko oboljenje i da je uvek nosio rizik za nastajanje teških formi bolesti, naročito kod hroničnih bolesnika, kao i za fatalne ishode.

Na osnovu dobijenih podataka iz drugih zdravstvenih institucija, Institutu "Batut" je zaključno sa današanjim danom prijavljeno 15 smrthnih ishoda kod kojih je potvrđen virus koji se može dovesti u vezu sa gripom.

Kako je kazala, najveći broj umrlih su stariji od 65 godina, koji već imaju neka od hroničnih oboljenja, nijedna osoba nije bila vakcinisana, a kod jedne osobe vakcinalni status bio je nepoznat.

U 2010. godini bilo je prijavljenih 27 smrtnih ishoda, 2011. 31, 2012. jedan i 2013. 17 smrtnih ishoda.

Kako je kazala, 2012. godine, sezona je bila niskog intenziteta, odnosno u većini nedelja nadzora epidemijski potencijal virusa koji su bili u cirkulaciji bio je slabijeg intenziteta.

Obzirom na to da će sezona gripa trajati do kraja marta-početka aprila, važno je da se građani pridržavaju opštih mera prevencije koje podrazumevaju izbegavanje poseta bolnicama, jačanje imuniteta, kao i javljanje doktoru u slučaju pojave simptoma kao što je povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, kašalj.

"Ako simptomi traju duze od dva, tri dana važno je da se obavezno jave lekaru, a u slučaju pojave otežanog disanja, preporuka je da pacijent odmah ode u ambulantu", rekla je Dimitrijević.

Dimitrijević je ukazala na to da je grip ozbiljno oboljenje posebno za osobe sa hroničnim oboljenjima i trudnice, kod kojih grip može da dovede do teških formi bolesti, kao i smrtnog ishoda.

"Jako su važne opšte preventivne mere na koje ukazujemo, ali za sledeću sezonu najvažnija je imunizacija, kao najbolja mera prevencije, odnosno svi oni hronični bolesnici koji su u riziku da mogu da dobiju teške forme bolesti trebalo bi da se vakcinišu", rekla je Dimitrijević.

Institut "Batut" sa svojom mrežom instituta prati redovno epidemiološku situaciju i to će nastaviti i dalje da čini, zaključila je dr Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: