Nastavljeni sukobi kod Marijupolja

Sukobi proruskih separatista i ukrajinske vojske nastavljeni su u blizini luke Marijupolj i sve se više strahuje da će ta luka biti sledeći cilj pobunjenika.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 24.02.2015.

08:09

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ukrajinski mediji javljaju da se pucnjava čula i u oblasti Debaljceva i Donjecka, čime je prekinuto "relativno" primirje na istoku Ukrajine.

Rat u Ukrajini biće glavna tema današnjeg sastanka u Parizu šefova diplomatija Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije, Lorana Fabijusa, Frank-Valtera Štajmajera, Pavla Klimkina i Sergeja Lavrova.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče odbacio mogućnost "apokalipitčnog scenarija" za Ukrajinu i izrazio nadu da do njega "nikada" neće doći.

On je rekao da je put za smirivanje situacije na istoku Ukrajine primena plana iz Minska o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja duž cele linije fronta.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond rekao je, međutim, da je, s obzirom na ono što se dešavalo "poslednjih deset ili 12 dana" angažovanje Rusije u mirovnom procesu iz Minska - "cinizam".

"Pad Marijupolja bi sahranio primirje"

Pad Marijupolja u ruke proruskih separatista značio bi smrt sadašnjeg primirja i bio bi znak da Zapad treba da Ukrajini isporuči oružje da se brani od agresora, rekao je predsednik Sejma poljskog parlamenta Radoslav Šikorski.

Na drugom kanalu poljske javne televizije TVP2 Šikorski je poručio da bi napad proruskih separatista i eventualno osvajanje Marijupolja na jugu Ukrajine sahranili sporazum iz Minska i sadašnje primirje.

"Ukoliko separatisti pređu preko Marijupolja, a Zapad konstatuje da je poslednja granica prekoračena, tada je potrebno pomoći žrtvi da se brani od agresora. Znači: isporučiti oružje. To treba reći blagovremeno - ako ovo primirje bude drastično prekršeno, takve su posledice", kazao je Šikorski.

Predsednik donjeg doma Parlamenta i nekadašnji dugogodišnji šef poljske diplomatije izjavio je da bi ta poslednja granica mogao da bude pad Marijupolja i upozorio da će tu proruski separatisti naići na znatno veći otpor nego u Donbasu.

"Putin je izgubio Ukrajinu. Izveo je aneksiju Krima, ali je protiv sebe okrenuo mladi ukrajinski nacionalizam. To znači da ako bude hteo da ide dalje, naići će na sve veći otpor. Ukoliko bude napredovao, preći će poslednju psihološku barijeru za naše partnere u Evropi", kazao je Šikorski.

Po mišljenju Šikorskog, kasnile su sve sankcije koje je Zapad uvodio Rusiji zbog Ukrajine.

"Mislim da su naše sankcije mogle da budu efikasne da se svaka faza uvodila šest meseci ranije", kazao je Šikorski sinoć poljskoj televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: